Ökológiai és humanitárius megtérésre buzdított Beer Miklós püspök

2018. december 4. kedd 18:14

Krisztus Király ünnepén, november 25-én Beer Miklós váci megyéspüspök a székesegyházban tartott ünnepi szentmise keretében lektorrá avatta Hajnal Bencét; reverendába öltözött Szabó Gábor papnövendék; diakónusi megbízatást kért és kapott Hugyecz Balázs és Ondi Alex.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kisebb rendek felvétele egyre nagyobb hangsúlyt kap az Egyházban: ezek nemcsak lépcsőfokok a papság felé, hanem konkrét feladatot jelentenek mindazok életében, akik ezáltal szeretnék Istent szolgálni.

December 1-jén a váci székesegyházban Beer Miklós püspök lektorrá avatta Hajnal Bencét; reverendába öltözött Szabó Gábor papnövendék; diakónusi megbízatást kért és kapott Hugyecz Balázs és Ondi Alex.

Homíliájában a főpásztor pálfordulás-erejű megtérésre buzdított: „Ferenc pápa üzenetét is közvetítve ökológiai megtérésre hívok mindenkit, hiszen Assisi Szent Ferenc szófordulatával élve Földanyánk szenved, hozzánk kiált a teremtő Isten nevében. Nekünk, keresztényeknek példát kell mutatnunk teremtett világunk megbecsülésében. És nem csupán magunkért, hanem különösképpen azokért, akik nélkülöznek.

Tehát egyúttal humanitárius megtérésre szólítok mindenkit az együttérzés alapján, mert felelősséget kell vállalnunk az elesettekért, rászorulókért. Ehhez pedig fontos az eucharisztikus megtérés is, hiszen csak így megerősödve tudjuk megmutatni hitünket, azt, hogy élni akarunk az élet kenyeréből. Legyünk gyógyítói ennek a beteg világnak” – fogalmazott Beer Miklós.

A zenei szolgálatot a főtemplom Szent Cecília kórusa és a székesegyházi kórusiskola látta el. A szertartás során hangzott el először nagyközönség előtt a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zenei pályázatának díjnyertes kompozíciói közül Varga László Magyar Mise, valamint Pange lingua című műve.

A szentmisén és az azt követő Cecília-hangversenyen megemlékeztek a negyven évvel ezelőtt elhunyt Werner Alajos karnagyról és zeneszerzőről, az Országos Magyar Cecília Egyesület egykori igazgatójáról, a börtönből való szabadulása után komponált Alleluja című művének előadásával. Emlékére ajánlották Haydn Te Deumát is.

Szöveg: Ribáry Zoltán/Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle