Október 22. lesz II. János Pál emléknapja

2011. április 12. kedd, 12:22

A Lengyelországból származó Karol Wojtyla 1978. október 22-én kezdte meg pápai szolgálatát.

Május 1-jei boldoggáavatását követően évről évre október 22-én emlékezik meg az egyház a lengyel pápáról. Az Istentiszteleti Kongregáció e közleményét a vatikáni napilap, a L'Osservatore Romano április 12-i száma hozta nyilvánosságra.

II. János Pál pápa 1978. október 22-én kezdte meg pápai szolgálatát. Emléknapjának megünneplése először a római és a lengyelországi püspökséget érinti. A szentek emlékét az egész egyetemes egyház együtt ünnepli, ám a boldogok esetében az egyházjog a helyi egyháznak írja elő e tiszteletadást. Más püspöki konferenciák, püspökségek és rendek is felvehetik liturgikus naptárjukba II. János Pál pápa emléknapját – ezt megelőzően azonban elő kell terjeszteniük ezen igényüket a Vatikánban, s az Istentiszteleti Kongregáció jóváhagyásával hivatalosan is megünnepelhetik az egykori pápa emlékét.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 18.

Útravaló – 2019. február 18.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 18.

Mai evangélium – 2019. február 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,11–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle