Október elején tartják 36. általános rendi gyűlésüket a jezsuiták Rómában

Megszentelt élet – 2016. szeptember 26., hétfő | 14:27

Szeptember 23-án mutatták be a Jézus Társasága római kúriáján, azaz rendi központjában a frissen átadott új tanácstermet. A jezsuita rendi központ a Vatikán tőszomszédságában található.


Az 1930-ban átadott újabb épülettömb főszárnya maga a kúria, ahol a legfőbb rendi elöljáró, a páter generális székel, és jelenleg éppen ötven munkatársával együtt irányítja, koordinálja a társaság küldetését. A másik szárny pedig a Residenza San Canizio, a Kaniziusz Ház, ahol a Vatikáni Rádió jezsuita munkatársai élnek együtt a rend idős és beteg tagjaival, több mint ötvenfős közösséget alkotva.

A két épületrész közt kialakított régi konferenciatermet azért kellett átépíteni és felújítani, mert főként biztonságtechnikai szempontból nem felelt meg a mai szabványoknak és elvárásoknak, de a régi struktúra a rend mai belső kapcsolati rendszerét sem tükrözte. Ovális formájú új termet alakítottak ki, melyben a vezetőség nem a tanácstagokkal szemben foglal helyet, hanem magában az ülésező közösségben, nem fölötte áll, hanem annak a része. Mindenki lát mindenkit, és együtt alkotják a legfőbb döntéshozó fórumot, a congregatio generalist, az általános rendi gyűlést, melynek elnöke a mindenkori generális.

Jelenleg 18 ezer jezsuita szerzetes működik a világ 122 országában. A társaság az 1537-es párizsi montmartre-i fogadalom és az 1540-es római alapítás jegyében eleve egy kis nemzetközi csapatként – Loyolai Szent Ignác elnevezésével „compañia” – indult, és ezt az univerzalitását mind a mai napig megtartotta. Ignác atya alapelgondolása az új közösség felállása szempontjából a mobilitás volt, ami az éppen akkortájt végbement nagy földrajzi felfedezések és az azok nyomán induló lendületes misszió szempontjából eleve erre a célra lelkileg felkészített és szakmailag képzett közösség gyors használatbavételét biztosította. Az olasz jezsuiták honlapja ezt ma így fogalmazza meg: „Az egyetemesség számunkra azt jelenti, hogy a világ polgárai vagyunk, hogy annak a határain lakjunk, és hidakat építsünk ott, ahol elkülönítés, kirekesztés és igazságtalanság történik.” Ez az egyetemes nyitottság Isten üdvözítő tervének felel meg, aki a teremtésben minden népnek Atyja, és aki egyszülött Fián keresztül minden ember egyetemes Megváltója.

Az új teremben 220 számozott szék található, ovális formában elhelyezve, körbe-körbe emelkedő szintekkel. 215 küldött képviseli a jezsuita rend 83 provinciáját. Az egyes rendtartományok küldötteit maguk a provincia tagjai választották demokratikus szavazás formájában. Ahol egy provinciában a rendtagok létszáma száz alatt van, ott egy jelöltet választanak, százas létszám fölött pedig a megválasztott küldött mellé a tartományfőnök automatikusan társul. Külön sajátossága a mostani rendi nagygyűlésnek, hogy tagjai között számlál hat jezsuita testvért, akik éppúgy teljes jogú tagjai a társaságnak, bár nem szentelték őket pappá.

A magyar provincia választott küldötte a rend 36. általános rendi gyűlésén Vizi Elemér atya, aki jelenleg a dobogókői lelkigyakorlatos ház vezetője. A 42 éves, székelyföldi származású Elemér atyát 2000-ben szentelték pappá, a Gyulafehérvári Főegyházmegyében végzett hároméves papi szolgálata után lépett be a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományába. Tanulmányait német és angol nyelvterületen folytatta, és a Szent Ignác-i spiritualitásban szerzett alapos jártasságot.

A jezsuiták gyűlése szeptember 30-án, pénteken este kezdődik az Il Gesù római rendi főtemplomban bemutatott szentmisével. Nincs meghatározott ideje a tanácskozásnak, hanem a konkrét igényeknek megfelelően rugalmasan bánnak az idővel: ha több nap szükséges, akkor meghosszabbítják, ha gyorsabban haladnak, akkor előbb véget ér a rendi gyűlés, ahogy a személyesen kísért hagyományos Szent Ignác-i lelkigyakorlat is mindig a lelkigyakorlatozó személyes benső útjától, előrehaladásának mértékétől függ.

A rend 36. nagygyűlésének kezdetén Adolfo Nicolás generális formálisan is benyújtja lemondását, korára és egészségi állapotára való tekintettel. Amennyiben a gyűlés elfogadja a lemondását, megkezdődik az új elöljáró megválasztásának folyamata, melynek első részében azt beszélik meg, milyen rendi vezetőre van szükség a világ, az egyház és a Jézus Társasága mai helyzetében. Ezután négynapos csendes imádság következik, a megkülönböztetés, az úgynevezett „murmuratio” időszaka, amikor a rendi gyűlés tagjai kenyéren és vízen élnek, csak négyszemközt, tehát csoportosan nem beszélhetnek egymással, és csak a választás témáját érinthetik. Ezt követi a szavazás, az új elöljáró megválasztása. Az ő kinevezésével veszi kezdetét a tulajdonképpeni rendi gyűlés, melynek alapvető feladata lesz, hogy meghatározza és az adott körülményekhez igazítsa a jezsuita rend konkrét mai alapcélkitűzéseit.

Ferenc pápa már előre jelezte a rend felé a szándékát, hogy találkozni kíván a gyűlés tagjaival, de tapintatból mindenképpen az új elöljáró megválasztása után, sőt a lényegi munka elvégzését követően, október utolsó harmadában szeretne szólni a közösséghez. A rendi gyűlés munkáját könnyíti meg, hogy minden résztvevő kap egy tabletet, amin keresztül fülhallgató segítségével követheti a felszólalások szimultán fordítását. A táblagépen egyébként az összes információt, dokumentumot megkapják és tárolhatják, így nem lesz szükség óriási mennyiségű papírhalmazra. A hivatalos nyelv az angol és a spanyol, de olasz és francia nyelvre is azonnal fordítanak. A tanácskozás zárt körű, a tagok nem nyilatkozhatnak az elhangzottakról, de a rendi gyűlés titkársága időről időre hivatalos tájékoztatást ad a sajtónak a tárgyalásokról.

A rend eddigi 476 éves történetében átlagosan 13 évente tartottak nagygyűlést, ám az utóbbi időszakban a világ gyorsabb változásai miatt ez az intervallum majdnem a felére csökkent, és ennek megfelelően 7-8 évente került sor a congregatio generalisra. A 32. általános rendi gyűlést 1975-ben a baszk Pedro Arrupe generális vezetésével tartották, aztán 1983-ban a 33. gyűlésén megválasztották a holland Peter Hans Kolvenbach generálist, 1995-ben az ő vezetésével folyt a 34. rendi gyűlés; 2008-ban, XVI. Benedek pápasága alatt, az eddigi utolsó congregatio során a spanyol Adolfo Nicolás atyát választották meg elöljárónak.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria