Ökumenikus istentiszteletet tartottak a Miskolci Egyetemen

2016. január 26. kedd 10:56

Az ökumenikus imahét keretében a Miskolci Egyetem díszaulájában tartott istentiszteleten mintegy ötszázan imádkoztak a Krisztus-hívők egységéért január 23-án.

Az istentisztelet elején Torma András, az egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket. A Szentlélekért való imádság és a kiengesztelődés imádságai után az igehirdetéseket Krank József ortodox parókus elmélkedése vezette be az imahét mottójáról. Vezérgondolata ez volt: „Csak az lesz képes hitelesen képviselni a keresztény értékrendet, aki éli is azt.”

Egymásra támaszkodva, testvéri módon kell együtt haladni a keresztény értékrendek megélése útján, hogy ezek a központi kulturális alappillérei lehessenek Európa társadalmának – hangsúlyozta Krank József.

Ternyák Csaba egri érsek a Szentírás üzenetének fontosságáról beszélt, amelyet mindig szem előtt kell tartanunk. Az Ószövetség és az Újszövetség összefüggéseire rámutatva úgy fogalmazott, Izajás próféta szavai – „Falaidra, Jeruzsálem, őröket állítottam. Soha ne hallgassanak, se éjjel, se nappal!” – az Újszövetségben és az egyház életében tárulnak föl igazán. Jeruzsálem számunkra Isten népét és az egyházat is jelenti.

Feladatunk, hogy az egyházat vonzó módon mutassuk meg a körülöttünk élőknek, hirdetve az Úr nagy tetteit. Ez az imahét mottója is. Különböznek a szokásaink, más a liturgiánk, de nem az uniformizmust, hanem az egységet hangsúlyozzuk a mai alakalommal is, amit Jézus Krisztus személyében találunk meg – mondta az érsek.

Pásztor Dániel református püspökhelyettes a 100. zsoltár felszólításait vette számba. Igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy örömmel szolgáljunk a jóságos Istennek, kinek szeretete örökkévaló. Ezt a felismerést hirdetnünk is kell, „ez a mi közös missziónk”, amely nemcsak a papok feladata, hanem egyetemes keresztény küldetésünk is.

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke Szent Péter apostol első leveléből a negyedik fejezet versét idézte: „Legyetek egymásnak szolgálatára!” E gondolat mentén a főpásztor hangsúlyozta, hogy tudatosítanunk kell magunkban az összefogást, mert nemcsak egyházon belül, hanem egyetemesen is „egymásra vagyunk utalva”.

Szem előtt kell tartanunk, hogy a „Szentlélek kegyelmi ajándékai közösségépítésre adattak”. A lelkipásztori feladatok ellátása területén minden közösségnek megvan a saját erőssége – aszerint, ki-ki milyen lelki adományt kapott, annak szolgálatába kell állnia. Ezen szolgálatok a társadalom épülésére is szolgálnak, de nem tevékenykedhetünk egymástól elszigetelten. Az a fontos, hogy ne vetélytársak, hanem igazi társak legyük – zárta elmélkedését a püspök.

Fabiny Tamás evangélikus püspök a szamáriai asszonyt állította példaként, azt, ahogyan hirdette a vele történteket. Legyen meg bennünk is Jézusra, az élő vízre való szomjúság. A keresztények egysége már megmutatkozik a kórházakban vagy egyetemeken végzett lelkigondozásban és sok más feladatban.

Egyek vagyunk az igében – mondta a püspök. – Van egy álmom, hogy eljön majd az idő, amikor nem csak az igeliturgiában leszünk egyek. Ezért nagyon sokat kell dolgozni és fáradozni, de legfőképpen buzgón, állhatatosan imádkozni.

A Miskolci Egyetem az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény az országban, ahol ökumenikus lelkészség működik, négy felekezet közreműködésével, több mint tíz éve. Munkájukkal hozzájárulnak az egyetem kulturális életéhez és jótékonysági tevékenységeihez. Deák Csaba kancellár záróbeszédében ezekért mondott köszönetet, és kifejezte reményét, hogy az általuk képviselt eszmék az egyetem értékelvű képzéseinek alapjául szolgálhatnak.

Az istentisztelet végén az összetartozást szimbolizáló kenyérdarabot kapott minden résztvevő. Az ünnepi alkalmon a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet kamarakórusa is közreműködött.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-afrikaban-van-ido-istenre-charles-palmer-buckle-accrai-ersek-latogatasa-egerben
„Afrikában van idő Istenre” – Charles Palmer-Buckle accrai érsek látogatása Egerben

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros meghívására érkezett Magyarországra. Az afrikai főpásztort április 19-én Ternyák Csaba érsek látta vendégül Egerben, akivel együtt szentelte püspökké Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt.

10:20
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök