Ökumenikus kápolna épült Ópusztaszeren

2015. április 24. péntek, 18:15

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban épült meg a Pallaviciniek egykori ányási kápolnájának mása „Az ökumenikus vallási útvonal kialakítása Temes és Csongrád megyében” elnevezésű projektnek köszönhetően – mondta el az emlékpark igazgatója április 24-én az MTI-nek.


Kertész Péter kifejtette: a Magyarország és Románia közötti, határon átnyúló együttműködési program forrásából, mintegy 120 millió forintból olyan új szakrális teret hoztak létre, amely eddig hiányzott az emlékpark életéből.

Az összegből nemcsak a kápolnát építették meg, hanem felállítottak egy Nepomuki Szent János- és egy Szent Vendel-szobrot, megvalósult egy kőkereszt és egy temetőkert rekonstrukciója, valamint a kápolnához vezető úton egy stáció is épült.

Az új épület a Csongrád megyei ányási Pallavicini-kápolna mása. Az eredeti egykor a család dél-alföldi temetkezési helye volt, de a második világháború idején elpusztult. A történészek a család segítségével megtalálták a bécsi levéltárban a kápolna eredeti terveit, és azok alapján, eredeti technikával most felépült annak mása az ópusztaszeri parkban.

A projekt egy ökumenikus túraútvonal részeként valósult meg, több partnerrel együttműködve a Duna-Körös-Maros-Tisza régióban. A projektben részt vett a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Temesvári Református Egyházkerület is.

Kertész Péter azt mondta: azzal, hogy a skanzenben egy új szakrális közösségi teret sikerült létrehozni, elmondható, hogy 2015-től teljes faluképet tudnak bemutatni a látogatóknak, hiszen egykor nem volt falu templom nélkül. Hozzátette: a kápolna a tervek szerint házasságkötéseknek, keresztelőknek, rózsafüzérköröknek és egyéb spirituális közösségi alkalmaknak is méltó helyszíne lesz.

A kápolna ökumenikus célokat szolgál majd, és bár katolikus berendezése lesz, minden felekezet használhatja. Pünkösdkor a katolikus és a református egyház képviselője is ünnepi megáldás keretében adja át a híveknek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új szakrális épületét.

Fotó: Ópusztaszer.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: háború, házasság
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25