Ökumenikus kápolna épült Ópusztaszeren

2015. április 24. péntek 18:15

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban épült meg a Pallaviciniek egykori ányási kápolnájának mása „Az ökumenikus vallási útvonal kialakítása Temes és Csongrád megyében” elnevezésű projektnek köszönhetően – mondta el az emlékpark igazgatója április 24-én az MTI-nek.


Kertész Péter kifejtette: a Magyarország és Románia közötti, határon átnyúló együttműködési program forrásából, mintegy 120 millió forintból olyan új szakrális teret hoztak létre, amely eddig hiányzott az emlékpark életéből.

Az összegből nemcsak a kápolnát építették meg, hanem felállítottak egy Nepomuki Szent János- és egy Szent Vendel-szobrot, megvalósult egy kőkereszt és egy temetőkert rekonstrukciója, valamint a kápolnához vezető úton egy stáció is épült.

Az új épület a Csongrád megyei ányási Pallavicini-kápolna mása. Az eredeti egykor a család dél-alföldi temetkezési helye volt, de a második világháború idején elpusztult. A történészek a család segítségével megtalálták a bécsi levéltárban a kápolna eredeti terveit, és azok alapján, eredeti technikával most felépült annak mása az ópusztaszeri parkban.

A projekt egy ökumenikus túraútvonal részeként valósult meg, több partnerrel együttműködve a Duna-Körös-Maros-Tisza régióban. A projektben részt vett a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Temesvári Református Egyházkerület is.

Kertész Péter azt mondta: azzal, hogy a skanzenben egy új szakrális közösségi teret sikerült létrehozni, elmondható, hogy 2015-től teljes faluképet tudnak bemutatni a látogatóknak, hiszen egykor nem volt falu templom nélkül. Hozzátette: a kápolna a tervek szerint házasságkötéseknek, keresztelőknek, rózsafüzérköröknek és egyéb spirituális közösségi alkalmaknak is méltó helyszíne lesz.

A kápolna ökumenikus célokat szolgál majd, és bár katolikus berendezése lesz, minden felekezet használhatja. Pünkösdkor a katolikus és a református egyház képviselője is ünnepi megáldás keretében adja át a híveknek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új szakrális épületét.

Fotó: Ópusztaszer.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: háború, házasság
Vezető híreink - olvasta már?
a-hutlenseg-megelozese-mit-mond-pszichologus-es-moralteologus
A hűtlenség megelőzése – Mit mond a pszichológus és a morálteológus?

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének szervezésében szeptember 20-án Somogyiné Petik Krisztina, Asztalosné Elekes Szende pszichológus és Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus beszélt a hűtlenség megelőzéséről a főiskola nagyelőadójában.

2018. szeptember 21. péntek
-masok-okulni-fognak-vallomasombol-megjelent-kruesz-krizosztom-pannonhalmi-foapat-oneletrajza
„Mások okulni fognak vallomásomból” – Megjelent Kruesz Krizosztom pannonhalmi főapát önéletrajza

Szeptember 20-án este a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban mutatták be Sólymos László Szilveszter OSB Kruesz Krizosztom (1865-1885), Kruesz Krizosztom Önéletrajz című kötetének a bemutatására.

2018. szeptember 21. péntek