Ökumenikus kezdeményezésre biztonságos útvonalon érkezhetnek menekültek Olaszországba

2016. február 11. csütörtök 14:27

Humanitárius folyosók nyíltak a politikai menedékre jogosultak számára Olaszországban a Szent Egyed közösség és az olasz protestáns egyházak összefogásának eredményeként. Február 4-én megérkezett Libanonból Rómába az első szíriai menekült család egy súlyosan beteg kislánnyal.

December 15-én írta alá az olasz bel- és külügyminisztérium azt a megállapodást, amelynek tervezetén már hosszú ideje dolgozott a katolikus Szent Egyed közösség, az olaszországi történelmi protestáns egyházakat és a pünkösdi-karizmatikus közösségeket tömörítő Olaszországi Protestáns Egyházak Szövetsége, valamint a valdens közösség. Ezzel hivatalos lehetőséget teremtettek ahhoz, hogy a menekültek eljussanak Európába, és megtették az első kis lépést az emberkereskedelemmel szemben.

Maria Quinto – aki a Szent Egyed közösségben a humanitárius folyosók egyik felelőse – kérdésünkre elmondta, hogy a menekültek földközi-tengeri tragédiáját látva már 2013-ban elkezdték kidolgozni a terveket a humanitárius folyosók létrehozására. 2013. október 3-án Lampedusa szigeténél egy hajótörésben 368 ember veszítette életét, majd néhány nappal később ismét elsüllyedt egy hajó, több száz szíriai menekülttel a fedélzetén – ekkor a kérdés megoldása már sürgetővé vált. Áttanulmányozták az európai törvényeket, utánajártak a lehetőségeknek, és rátaláltak a megoldásra: bármely európai állam humanitárius okokból adhat ki vízumot a politikai menedékre jogosultak számára. Ez a humanitárius vízum korlátozott területre, az adott országra érvényes. Beterjesztették a kezdeményezést az olasz kormányhoz, amely számos egyeztetést követően végül aláírta a tervezetet.

Partnerekre találtak az olasz protestáns egyházakat tömörítő szervezetben és a valdens közösségben. Olaszországban az adó nyolc ezrelékét lehet felajánlani az egyházak részére, a valdens egyház ebben a formában támogatja a kezdeményezést.

A humanitárius folyosók három országból indulnak: Libanonból, Marokkóból és Etiópiából. Két év alatt ezer vízumot adnak ki, ami a menekültek számához képest nem sok, de ez egy modellprogram, amelyet  létrehozóinak reményei szerint – más európai országok is követnek majd. Egy program, amely választ szeretne adni arra a gyötrő kérdésre, miért kell politikai menedékre jogosult embereknek az életüket kockáztatniuk ahhoz, hogy Európába jussanak.

Maria Quinto elmondta, hogy az érkező családokról a Szent Egyed közösség, a protestáns egyházak, illetve olasz plébániák, szerzetesrendek gondoskodnak. Fontos a XXIII. János pápa közösség segítsége, amelynek néhány tagja két éven keresztül libanoni táborokban élt a menekültek között, személyesen ismerik a terepet.

A vízumra jogosultak kiválasztásának alapja a veszélyeztetettség. Azok kerülhetnek be a programba, akik veszélyeztetett helyzetben vannak: anyák gyermekükkel, beteg emberek, fogyatékosok, idősek. Lényeges szempont továbbá, hogy a családok együtt maradhassanak.

Elsőként Libanonból érkezett egy négytagú család Rómába. A szülők két gyermekükkel együtt a szíriai Homsz városából menekültek Libanonba. A hatéves kislány, Falak súlyos beteg: már elkezdődött a háború, amikor daganatot diagnosztizáltak a szemében. Elkezdték a kezelését, ezt azonban a háború miatt abba kellett hagyni. Sikerült Libanonba menekülniük, de ekkorra már olyan nagyra nőtt a daganat, hogy ki kellett operálni a kislány egyik szemét. Libanonban a szíriai menekültek nem juthatnak megfelelő orvosi ellátáshoz, a család egy pincehelyiségben élt nagyon szerény körülmények között. Jelenleg a római Bambin Gesù kórházban kezelik a kislányt, igyekeznek megmenteni a másik szemét.

A szíriai család február 4-én jelen volt a lateráni bazilikában azon a szentmisén, amelyet a Szent Egyed közösség születésnapja alkalmából mutatott be Matteo Zuppi bolognai érsek.

Fotó: Santegidio.org; News.vice.com

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

21:41
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

09:38
hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 19.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 19.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle