Ökumenikus ünnepség a magyar kultúra napján Szatmárcsekén

2016. január 18. hétfő 16:17

Ágh István Kossuth-díjas író, költő a magyar kultúra napján, január 17-én Szatmárcsekén rendezett ökumenikus ünnepségen vehette át a Kölcsey Társaság elismerését. Az eseményen Palánki Ferenc római katolikus és Fekete Károly református püspök hirdettek igét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A református templomban tartott ünnepségen Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök prédikációjában a szeretet és az ünnep fontosságáról beszélt. „Boldog az a nép, amely tud ünnepelni. Az ember ünnepre van teremtve, amely paradicsomi állapotot a bűn megrontotta. Ha megromlik az ünnep, megromlik a hétköznap is. Akkor boldog a nép, ha tud ünnepelni” – fogalmazott. „De mit ünnepelhetünk? — tette fel a kérdést a főpásztor. — Azt, hogy velünk van az Isten! A bűn nemcsak egy rossz cselekedet, hanem egy Isten nélküli állapot, amikor a szeretet parancsa nem mond nekünk semmit.”

Hozzátette: „Az ünnep lényege, hogy van célja az életünknek, hogy összekapaszkodva szeretetközösséget alkossunk, mert ha szeretjük egymást, Isten bennünk él! Az Istennek tetsző élet pedig nem hely- és körülményfüggő, mert ha az Úr jönni akar, akkor eljön. Észre kell vennünk, hogy a szeretet mit kíván tőlünk, ki kell lépnünk a saját önzésünkből a másik felé, mert ez az előfeltétele annak, hogy találkozni tudjunk, és a találkozás ünneppé legyen.” Palánki Ferenc prédikációja végén így buzdított: „A mai ünnep is segítsen minket abban, hogy teljesíteni tudjuk feladatunkat: ünnepre vagyunk teremtve, és az ünnep megjelenik közöttünk, ha szeretni tudjuk egymást.”

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke beszédében kiemelte, hogy Isten tudja és látja, hogy mikor veszteglünk, mikor irányítja más az életünket. Hozzátette: „Gyöngeségünkben az Úr Szentlelke siet a megsegítésünkre, és három zárat akar felpattintani bennünk. Az első a szolgalelkűség börtönzára, amely azt mutatja, hogy irányítani lehet bennünket, elvehető az önállóságunk, pedig ha a szolgaság érzését felváltja a fiúságé, akkor érezhetjük igazán, hogy Istenhez tartozunk. A másik a szájzár, amely azt akarja elhitetni velünk, hogy nem érdemes és nincs is kihez szólni, pedig boldog ember az, aki nem zárul önmagába, hanem megcélozza Istent a szavával és tovább tudja adni szeretete hangjait.”

Fekete Károly így folytatta: „A harmadik zár azt akarja velünk elhitetni, hogy nincstelenek, szegények vagyunk, és irigységre akar sarkallni, elfeledteti velünk a saját értékeinket. A Szentháromság Isten azonban itt is megmutatja zártörő, ajtónyitó, felszabadító erejét, mert figyelmeztet: »Örökös vagy!« A püspök hozzátette: „Mi Isten örökségének várományosai vagyunk, bizonyosak lehetünk afelől, hogy van földi és van mennyei polgárjogunk: örökösei vagyunk Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.” A püspök beszéde végén kiemelte, hogy a Himnusz lelkisége megszólít bennünket ma is, utat mutat, hogy életünk ne zűrzavaros és üzemzavaros legyen, hanem álljon a Lélek belső vezérlése alatt.

Ágh István a kitüntetést Jánosi Zoltántól, a Kölcsey Társaság elnökétől vehette át.

„Álomszerű érzések közepén állok, nemcsak azért mert az ilyen templomi alkalom hihetetlen, hanem mert költőként vagyok itt. Ez a hivatás pedig szereptévesztésben tetszeleg mostanában, pedig vannak, akik várnák a szót, ha lennének, akik szólnának hozzájuk” – kezdte beszédét a kitüntetett költő, majd József Attilát idézve így folytatta: „»Szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.” Ki foglalkozik azzal, hogy mit jelent a világ gyémánttengelye? Ki olvas ma verset? Kölcsey emlékéből merítünk erőt mi is.” Ágh István szerint Kölcsey Ferencben tejesedett ki nemzeti hagyományunk, a magyar nyelv és irodalom. A Kossuth-díjas író úgy vélte: „Mi ma már azon töprenghetünk, szavunkat meghallja-e valaki. Mennyire van az emberi cselekvésnek értelme? A válasz pedig a Himnuszban van, mert van értelme a cselekvésnek, ha Isten segíti a nemzetet. A magyar költő pedig – a hiúságok hiúsága ellenére is – a költészetben annak isteni eredete miatt bízhat.”

Ágh István Felsőiszkázon született 1938. március 24-én. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító. Nagy László öccse. A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja 1992 óta. Eredeti neve Nagy István, de ennek írói foglaltsága miatt első jelentkezésétől, 1958-tól Ágh néven publikál. Írói nevét 1968-ban hivatalosan is felvette. Műveiben nemcsak a szenvedő, vergődő magyart mutatta be korának, hanem az alkotni, szárnyalni képest is.

Az ünnepi alkalmon a hagyományokhoz híven Varnus Xavér játszott orgonán, a Himnuszt pedig Csikos Sándor színész szavalta el. A Debreceni Nagytemplomi Református Egyházközség Kórusa Vass Sándor karnagy vezetésével teljesített szolgálatot.

A templomi ünnepség után a résztvevők megkoszorúzták a Himnusz költőjének síremlékét a helyi református temetőben. Kölcsey Ferenc a kézirat tanúsága szerint 1823. január 22-én fejezte be költeménye írását Szatmárcsekén, ezért minden évben a január 22-éhez legközelebb eső vasárnapon ökumenikus ünnepségen emlékeznek meg a költőről és a magyar kultúra napjáról.

Forrás és fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
megjelent-ket-belvarosi-templom-folyamatos-szentsegimadasat-segito-kiadvany
Megjelent két, a belvárosi templom folyamatos szentségimádását segítő kiadvány

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébániatemplomban 2018. január elsejétől folyamatos (éjjel-nappali) szentségimádás indult. Április 20-án, pénteken délelőtt sajtótájékoztató keretében két, a témával kapcsolatos könyvet mutattak be az altemplomban.

2018. április 20. péntek
-leborulok-legkisebbek-elott-bojte-csaba-volt-toni-atya-vendege
„Leborulok a legkisebbek előtt” – Böjte Csaba volt Tóni atya vendége

Michels Antal józsefvárosi plébános – havonta megrendezett kávéházi estéinek keretében – Böjte Csaba ferences szerzetest, a dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját kérdezte életéről, hivatásáról április 19-én a józsefvárosi Nem Adom Fel Cafe & Barban.

2018. április 20. péntek