Olasz levéltárak magyar emlékeit mutatták be a Római Magyar Akadémián

Kultúra – 2016. február 29., hétfő | 16:17

Az olaszországi levéltárakban és könyvtárakban végzett Vestigia-projekt eredményeit mutatták be a magyar kutatócsoport vezetői a Balassi Intézet–Római Magyar Akadémián (RMA) február 26-án.


A Milánó és Modena levéltárában, valamint két neves könyvtárában, a Biblioteca Ambrosianában és a Biblioteca Estensében végzett kutatómunka az 1301 és 1550 közötti magyar vonatkozású dokumentumok felkutatását, összegyűjtését és digitalizálását tűzte ki célul.

Az eredményeket tartalmazó több mint kétszázötven oldalas kötetet a kutatást vezető Armando Nuzzo, Mátyus Norbert és Domokos György mutatta be, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) oktatói.

A Vestigia-projekt az olaszországi levéltárakban a 19. század elején megkezdett magyar kutatómunka modern folytatásának számít, amelyet 2010-től 2015-ig az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) finanszírozott. A milánói és modenai kódexekben több mint háromezer magyar vonatkozású dokumentumot gyűjtöttek össze, amelyekről több mint tizenötezer digitális felvétel készült, az ezeket tartalmazó adatbank a Vestigia.hu oldalon érhető el.


A kutatásban fiatal magyar kutatók, doktoranduszok is részt vettek, és szakdolgozatok is születettek a friss eredményekről.

Domokos György, a PPKE Olasz Tanszékének vezetője a Magyar Kurírnak elmondta: a Vestigia („Nyomok”)-projekt keretében eddig publikált eredmények az adatbankban rögzített anyag még csak kis részének feltárását tükrözik. Sok olyan magyarországi eseményről került azonban elő írás, amiről még hazánkban sincs forrás, ilyen például Perényi Imre nádor megválasztása (1504).

Az iratok a latin és a mai olasz közötti nyelvtörténeti állapotot tükrözik, de nemcsak ez jelent kihívást a kutatóknak: a cirkalmas betűket kiolvasni sem kis feladat, ráadásul sok irat rejtjeles. Ezek között vannak Bakócz Tamás esztergomi érsek eddig megfejtetlen levelei is.

Forrás: MTI
Fotó: Vestigia.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria