Olaszországban találkoznak a keleti katolikus püspökök

2018. június 13. szerda 11:03

A keleti rítusú katolikus püspökök huszonegyedik találkozóját tartják június 14. és 17. között az olaszországi italo-albán egyházmegye központjában, Lungróban. A tanácskozáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is részt vesz.

Az italo-albán bizánci katolikus egyház a huszonhárom keleti katolikus egyház egyike. Egységben van a római pápai székkel, és közvetlenül a római Keleti Egyházak Kongregációja alá tartozik. Bizánci rítust követ, tagjai főként Szicíliában és Dél-Olaszországban élnek.

Évente megrendezett találkozójuk egyik célja az eszmecsere, az együtt gondolkodás – előre meghatározott témában. Tavaly Londonban gyűltek össze a keleti rítusú katolikus püspökök. Idei találkozójukat az Egy keleti egyház arca címmel rendezik meg: a keleti rítusú püspökök, érsekek, metropoliták és más egyházi vezetők a teológia, részleges jog és liturgia szemszögéből vizsgálják a témát.

Június 14-én 17 órakor vecsernyével kezdődik összejövetelük. A házigazda, Donato Olivero lungrói püspök megnyitó beszéde után felszólal Leonardo Sandri, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa és Angelo Bagnasco, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke.

A 15-én és 16-án zajló tanulmányi napok részeként többek között Cyril Vasil, a Keleti Egyházak Kongregációjának egyházjogásza tart előadást, Egy keleti egyház identitásának sajátos vonásai címmel. Stefano Parenti liturgikus professzor arról ad elő, hogyan alakul a liturgia és identitás a hagyományokhoz való hűség és megújulás között. Dimitrios Salachas görögországi emeritus püspök az új házassági eljárás néhány alapvető aspektusát vizsgálja meg Ferenc pápa Mitis Iudex Dominus Iesus (Az Úr Jézus, aki szelíd bíró) kezdetű motu propriója – saját kezdeményezésére kiadott apostoli levele – nyomán.

A szakmai programokat követően az egyházi vezetők ellátogatnak Paolába, Szent Ferenc kegyhelyére, valamint az italo-görög hagyományokról híres Rossano városába.

A püspöki találkozó június 17-én a záródokumentum elfogadásával, majd a lungrói székesegyházban tartandó liturgiával ér véget.

Az italo-albán bizánci katolikus egyház tagjai a 15. században Itáliába menekült albánok leszármazottai. Őseik az oszmán-török betörések miatt kényszerültek elhagyni hazájukat, Albániát, illetve a Balkán és a Peloponnészosz albánok lakta területeit.

Az Olaszországban élő albánok napjainkig megőrizték nyelvüket, szokásaikat és rítusukat. Egyházuk ma az egyetlen bizánci rítusú közösség Olaszországban.

1919-ben hozta létre XV. Benedek pápa a lungrói eparchiát a félszigeten élő bizánci rítusú hívek számára, majd 1937-ben létrejött a görög eparchia a szicíliai Pianában, ennek neve pianai albán eparchiára változott 1941-ben. 1937-ben vált ki a helyi latin rítusú püspök fennhatósága alól területi apátsággá szervezve a grottaferratai bizánci rítusú kolostor. Grottaferrátában közös szinódust létesítettek. A liturgiát görög, albán és olasz nyelven végzik.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
papi-szolgalat-kommunizmus-idejen-varju-imre-atyaval-beszelgettunk-20181022155222
Papi szolgálat a kommunizmus idején – Varjú Imre atyával beszélgettünk

Varjú Imre azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, majd a megtorlás idején börtönbe kerültek. A súlyos történelmi pillanatokban átélt tapasztalatairól kérdeztük őt. A 2014-ben készült interjúnkat olvashatják nemzeti ünnepünk alkalmából.

12:00
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő