Önálló görögkatolikus püspökség alakult Macedóniában

2018. december 7. péntek 10:41

Ünnepi Szent Liturgia keretében áldotta meg december 2-án Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa Macedónia önálló görögkatolikus püspökségét, a Boldogságos Szűz Mária mennybevételéről elnevezett eparchiát a strumicai bizánci székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Ferenc pápa május 31-én emelte eparchia, azaz egyházmegye rangjára a macedóniai görögkatolikus exarchátust, hogy önálló püspökséget alkosson a volt jugoszláv tagköztársaság keleti rítusú közössége. A Szentatya az egyházmegye első püspökének Kiro Sztojanov eddigi exarchát nevezte ki, aki Sandri bíborost kérte fel, hogy vezesse a beiktatási ceremóniát. A december 2-i szertartást a papság és a hívek nagyszámú részvételével ünnepelték meg a strumicai székesegyházban. A szertartáson számos latin és görög rítusú püspök és érsek vett részt Bulgáriából, Görögországból, Montenegróból, Szerbiából, Horvátországból, Magyarországról, Franciaországból és Ukrajnából.

A beiktatás előtti napokban Sandri bíboros Szófiában járt, ahol találkozott Bulgária és Macedónia apostoli nunciusával, Anselmo Guido Pecorari érsekkel. A Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa december 1-jén érkezett Macedóniába, ahol elsőként Strumicában, majd két faluban keresett fel parókiákat. Találkozott a hívekkel, lelkipásztoraikkal és röviden elbeszélgetett velük. A hívek beszámoltak arról, hogyan őrizték meg hitüket a kommunizmus idején, ami miatt rengeteget szenvedtek.

A december 2-i Szent Liturgia kezdetén felolvasták az eparchia felállításáról és első püspökének kinevezéséről szóló pápai bullát. A szertartás végén Sandri bíboros átadta Sztojanov püspöknek Ferenc pápa ajándékát.

Macedóniában immáron két katolikus püspökség található: a szkopjei latin rítusú egyházmegye és a bizánci rítusú Szűz Mária mennybevételéről elnevezett eparchia. Mindkét egyházmegye ordináriusa Kiro Sztojanov püspök. A macedóniai görögkatolikusok párbeszédet folytatnak az országban élő muszlimokkal és a két különböző ortodox felekezethez tartozó hívekkel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Katolici.mk

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle