Online is elérhetők az Egyházi Tanítóhivatal dokumentumai

Kitekintő – 2015. október 1., csütörtök | 19:59

Claudio Maria Celli érsek, a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsának elnöke szeptember 30-án mutatta be a Vatikán új online kezdeményezését, mellyel az Egyházi Tanítóhivatal kommunikációval kapcsolatos megnyilatkozásait kívánja mindenki számára elérhetővé tenni.


„A kommunikáció nem csupán egy az egyház megannyi tevékenysége közül, hanem életének egyik lényegi pontja” – hangsúlyozta Claudio Maria Celli érsek, a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsának elnöke szeptember 30-án, amikor bemutatták az egyházi kommunikáció egyik új projektjét: „A Pápai Tanítóhivatal online. Baraglitól napjainkig”. A Vatikán Sajtótermében megtartott konferencián részt vett Franco Lever és Paolo Sparaci is, a Pápai Szalézi Egyetem Tömegkommunikációs Karának két docense, akik a Baragli-projekt kurátorai a Vatikáni Könyvkiadóval és a Vatican.va oldallal együttműködésben.

A Baragli-projekt, ami a tömegkommunikáció tanulmányozásának egyik úttörőjéről, az 1908 és 2001 között élt jezsuita Enrico Baragliról kapta a nevét, Celli szavai szerint egy drágakő, mivel egyesíti és a széles közönség számára elérhetővé teszi az egyház tanításának hosszú hagyományát, különösképp a kommunikációra vonatkozóan, s így tanulmányozhatóvá válik, hogy miként változott az évek során az egyház nyelvezete és eszköztára annak érdekében, hogy még hatékonyabban kommunikálhassa üzenetét.

„Az egyház mindig is érezte ezt a problémát, s ilyen vagy olyan módon megpróbált válaszolni rá, ám csupán apránként használta fel azokat a technológiákat, amelyek a rendelkezésére álltak” – mondta el Celli érsek.

Az érsek az egyház tömegkommunikációs útkeresével kapcsolatban emlékeztetett XVI. Benedek pápának a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsa plenáris ülésén 2011-ben elmondott beszédére: „Ha az új nyelvezetek hatással vannak a gondolkodásra és az életre, akkor bizonyos szempontból a hit világát, annak intelligenciáját és kifejeződését is befolyásolják.”

Az érsek hozzátette: „Úgy hiszem, a mai világban az egyház egyik legnagyobb kihívása az, hogy miként tud tiszteletteljes párbeszédet kialakítani a digitális kultúrával, illetve hogyan képes a mai emberek nyelvén hirdetni az evangéliumot.”

Celli szerint az összes anyag online publikálása lehetővé teszi a teológusok és kommunikációs szakemberek számára, hogy még jobban elmélyüljenek annak tanulmányozásában, miként tud az egyház eleget tenni azon kötelességének, hogy minden emberrel megossza az üzenetét. Hasznos lesz a pasztorális feladatok felelősei számára is, valamint azoknak, akik a jövendő papok képzésével foglalkoznak. Ezenkívül a digitális formátumnak köszönhetően a különböző tartalmak elérhetővé válnak olyan helyeken is, ahol korábban ez nagy nehézséget okozott.

„Hiszem, hogy szépen-lassan kibővül majd ez a projekt, és megnyitja a kapuit a nem csupán katolikus tanítások előtt is. A jövőben a projekt meg fog nyílni olyan kommunikációval foglalkozó publikációk, megnyilatkozások előtt is, amelyeket lehet, hogy egy ortodox közösség vagy valamilyen evangéliumi egyház ad ki. Úgy gondoljuk, hogy alapvető számunkra, hogy a sok hang egy kórusba álljon össze” – fejezte ki jövőbeli reményeit az érsek.

Franco Lever, Paolo Sparacival az oldalán, ismertette a Baragli-projekt részleteit is: a www.chiesaecomunicazione.com weboldalon jelenleg 1105, az 1. századtól a 21. századik keletkezett dokumentum érhető el a felhasználók számára különböző nyelveken. Mint mondja, az oldal egy „böngésző”, amely segít fellelni az interneten rendelkezésre álló forrásokat; egy olvasásra és személyes kutatásokra szolgáló platform; valamint egy együttműködésre nyitott környezet.

„Mit ajánlunk? Mindenekelőtt a béta verziót, jobban mondva egy olyan verziót, amely működik ugyan, s használható, de szeretnénk tudni, hogy van-e hibája, s ha van, akkor hol. Kíváncsiak vagyunk, melyek azok a fogaskerekek, amelyek még nem működnek tökéletesen, mely dolgokon kell még javítanunk, s hol vannak még hibák. De ezeket a közönség hiteles visszajelzéseiből tudjuk meg” – nyilatkozott a szakember a jelenleg elérhető verzióról.

Lever professzor elmondta, hogy a projekt még folyamatban van, s legalább három területen szeretnének még javítani rajta. Először is bővíteni kívánják az archívumot a püspöki konferenciák, az egyes püspöki megnyilatkozások és más egyházak anyagaival. Másodszor egy együttműködői hálózatot akarnak kiépíteni, hiszen lényeges, hogy elérhetővé váljanak a különböző fordítások és az új források. Végül pedig a hiperhivatkozások használatának segítségével olyan új eszközöket és metodológiákat akarnak kínálni, amelyek az olvasóközönség körében az olvasás, a kutatás és a megosztás javára szolgáló új technikákat megjelenését teszik lehetővé, mint azt Paolo Saparci is mondja:

„A böngésző béta verziójában jelenleg a keresési eszközök és az olvasási lehetőségek egy része érhető el. Hiányoznak még, ám 2016-tól elérhetővé válnak a tudományos kutatás eszközei is, így az, hogy multimédiás jegyzeteket lehessen készíteni a dokumentumok minden bekezdéséhez és kivonatához, kommentárokkal lehessen ellátni azokat, a jegyzeteinkkel ugyanazon a platformon belül saját tanulmányokat lehessen létrehozni, illetve az olvasókból egy olyan közösséget lehessen megalkotni, akik a kutatásaikat, dokumentumaikat, tanulmányaikat és jegyzeteiket kicserélik és megosztják egymással és másokkal.

Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége/Magyar Kurír
(zn)

Kapcsolódó fotógaléria