Opus Mirabile díjat kapott a Keresztény Múzeum online katalógusa

2018. június 11. hétfő 12:19

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottságának elnöke, Lővei Pál adta át a 2017. év legkiválóbb művészettörténeti, műkritikai műveinek megítélt Opus Mirabile díjakat június 8-án az MTA budapesti székházában.

Az egyszerzős monográfiák, tanulmányok kategóriában Sarkadi Nagy Emese vehette át a rangos elismerést a Keresztény Múzeum középkori magyarországi, a német és osztrák tartományokból származó tárgyainak online katalógusa címmel az esztergomi múzeum honlapján hozzáférhető munkájáért.

A katolikus gyűjtemények közül eddig a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum két nagyszabású kiállításának (2008-ban a Szent Imre 1000 éve, 2015-ben az István, a szent király) katalógusát díjazta a szakértői bizottság.

Sarkadi Nagy Emese művészettörténész, a Keresztény Múzeum honlapján a következőképpen írja le az online katalógust.

„A múzeum történetében először tesszük hozzáférhetővé egyik legfontosabb gyűjteményi egységünk teljes anyagát, a közismert és a korábban sosem közölt tárgyakat, úgy a kutatók, mint a nagyközönség számára. Alapadatok összefoglaló jellegű áttekintésére vállalkoztunk, nem volt célunk az egyes műtárgyak teljességre törő elemzése – ez a következő időszak feladata. A közzétett adattár megfelelő kiindulópontul szolgálhat minden további szakmai munka számára. Néhány esetben mégis indokoltnak tűnt a Summary Catalogue keretein túlmutató, bővebb leírás közlése, ezért a katalógustételek hossza, az információk jellege nem egységes. A korszerű, szabad hozzáférés biztosítása mellett, a katalógusnak azért is kézenfekvő formája az online verzió, mert ez nyújt lehetőséget az újabb kutatási eredmények folyamatos és azonnali megjelenítésére.

A korábbi, nyomtatott összefoglalóktól eltérően, nem választottuk szét a magyarországi, valamint az osztrák és a német tartományokból származó műalkotásokat. Az egyes területek emlékei között fennálló, gyakran szoros művészettörténeti kapcsolatok ugyanis szakmai szempontból egyértelműen indokolttá teszik egységben való tárgyalásukat, a művek származására vonatkozó pontos adatok hiányában, a stíluskapcsolatok alapos elemzését megelőzően, gyakran nem is határozható meg az alkotások készítésének vagy eredeti használatának pontos helye. Az Ipolyi Arnold gyűjteményéből származó számos jelentős műtárgy azonosítása korábban nehezen és sok bizonytalansággal volt csak lehetséges. A közelmúltban közzétett hagyatéki dosszié leltárai között azonban előkerült egy, amely 1916 szeptemberében, a művek Budapestre való szállítását megelőzően készült, és amely az eddig ismert összeírásoknál lényegesen bővebb információkkal szolgál. Ennek alapján mostanra váltak viszonylagos biztonsággal azonosíthatóvá az Ipolyi-gyűjtemény tárgyai (a forrás megfelelő szöveghelyeit az ellenőrizhetőség érdekében idéztük az egyes tételek proveniencia-meghatározásainál). Sok még a bizonytalanság az attribúciós kérdésekben is: az alkotókat, a műhelyeket vagy meggyőző érveken alapuló (új) eredmények alapján határoztuk meg, vagy a korábbi szakirodalomból ismert meghatározásokat a bizonytalanságok jelzésével együtt átvettük. Az újabb művészettörténeti szakirodalomban már módosított, de a köztudatban erősen rögzült megnevezéseket (pl. ún. Jánosréti mester, Aranyosmaróti I és II mester) zárójelben tüntettük fel, és egyúttal jeleztük az általunk is képviselt aktuális nézeteket.”

Forrás és fotó: Keresztény Múzeum

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Címkék: művészet
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-ujsagiroknak-eleg-kizsakmanyolasbol-segiteni-kell-az-afrikaiakat-fejlodni
Ferenc pápa az újságíróknak: Elég a kizsákmányolásból, segíteni kell az afrikaiakat fejlődni!

Június 21-én este, a genfi egynapos látogatása végén, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire.

22:05
papszentelesre-varva-vagy-az-emberek-szolgalatara
Papszentelésre várva – Vágy az emberek szolgálatára

Kisiván Csabát, a Kaposvári Egyházmegye diakónusát június 23-án szenteli áldozópappá Varga László megyéspüspök. Dobai Barna Ottót ugyanezen a napon szenteli áldozópappá Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

19:59