Őrizzétek meg a játék örömét! – Ferenc pápa amatőr labdarúgókkal találkozott

2019. április 15., hétfő | 16:40

Április 15-én az Olasz Amatőr Labdarúgóliga által szervezett találkozó résztvevőit fogadta a Vatikánban a Szentatya, aki a közel százötven amatőr sportolóhoz intézett beszédében hangsúlyozta: a csapatszellem az emberség valódi reménye.

Ferenc pápa április 15-én délelőtt magánkihallgatáson fogadta Gianni Infantinót, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökét. Ezt követően, délben a Kelemen teremben találkozott az alapítása 66. évfordulóját ünneplő Olasz Amatőr Labdarúgóliga tagjaival.

A szervezet tizenkétezer csapatot tömörít, ami több mint egymillió sportolót jelent. E sportolók mindegyikét a futballszenvedély köti össze (nagy- és kispályás futball, női labdarúgás és strandfoci), ami a kikapcsolódás mellett a személyes és társas kapcsolatok fejlődését is szolgálja. Tevékenységével az amatőr labdarúgóliga fontos szerepet tölt be az olasz társadalomban, különösen a fiatalok körében – hozzájárulva nevelésükhöz és képzésükhöz.

Az amatőr sportolókhoz intézett beszédében a pápa kiemelte: a jelenlegi kulturális és társadalmi helyzet – gyors változásaival és kihívásaival – nagy hatást gyakorol életünkre, főként a fiatalokéra. Folytonos rohanásra sarkall, sürget, és ez a látszólagos megelégedés mögött kiüresíti a lelket, az időt céltalan rohanássá változtatja. A Szentatya hangsúlyozta: egyre jobban meg kell fogalmaznunk a céljainkat, amelyekért nap mint nap fölkelünk és sietünk. Ez nem azt jelenti, hogy mindig győzhetünk – ez nem volna reális –, hanem hogy tisztán kell látnunk, merre tartunk.

A tudatosság segít az eredmények elérésében is – mondta Ferenc pápa. A sport jó iskola ezen az úton, mert nemcsak technikai ügyességet igényel, hanem edzést és kitartást, türelmet, a kudarcok elviselését, csapatszellemet és együttműködési készséget, meg persze vidámságot és pozitív hozzáállást. Sok adottság szükséges ahhoz, hogy valaki jó játékos legyen, mert nem sokat ér önmagában, ha valaki jól tudja rúgni a labdát, vagy könnyen lehagyja az ellenfelét, ha nem képes nyugodtan beszélni a játékvezetővel vagy az ellenfelekkel, netán nem tudja elfogadni, ha kihagy egy tizenegyest vagy beenged egy gólt – szögezte le a pápa. Ennek tudatában az amatőr labdarúgóliga a lojalitást és a szabályok tiszteletét, vagyis a fair playt hirdeti: a korrekt játékot szenvedélyesen űzik, de tiszteletben tartják az ellenfelet és mindenkit. Ezt nem könnyű megvalósítani, nagy önuralom kell hozzá, amit belső edzéssel és a lelkiélet ápolásával lehet megszerezni. Nem elegendő a fizikai erőnlét, mert a test és lélek egysége csak akkor működik jól, ha egyiket sem hanyagoljuk el.

Beszédében Ferenc pápa emlékeztetett, hogy egy elismert tudós (Johan Huizinga, Homo ludens) megvizsgálta a játék értékét az emberi civilizáció történetében, és arra jutott, hogy az emberi kultúra a „játék gyermeke”. Az emberek mindig is játszottak egyfajta színházat, ahol meghatározott szabályok szerint versengtek egymással anélkül, hogy bántották volna egymást. A játék tehát a komoly és a komolytalan határán mozog; a szabályok tiszteletben tartásán túl pedig örömöt okoz, az együttlét és a kölcsönös bizalom megtapasztalását – fogalmazott a Szentatya; majd kiemelte, mennyire fontos időt szakítani arra, hogy játsszunk gyermekeinkkel.

Az amatőr műkedvtelőt jelent. Az öröm a játék lényege – hangúlyozta a pápa az audiencián, arra szólítva a sportolókat, hogy ezt akkor se feledjék, ha egy napon élsportolókká válnak. Ha ugyanis az örömöt felülírja a siker vágya vagy az ellenfél iránti megvetés, akkor az azt jelenti, hogy megszűnt a játék, az egészséges versengés, ami minden hiteles sportmérkőzést jellemez. Ferenc pápa arra buzdította az amatőr sportolókat, hogy őrizzék meg magukban a játék örömét. Terjesszék szurkolóik között, és ne feledjék, hogy viselkedésük modellértékű kortársaik számára. Legyenek szolidárisak, és figyeljenek oda a többi emberre. Nyújtsák ki kezüket az elesettek felé. Kezeljék egyenrangúként azt is, aki nincs az elsők között. A bajnokságot nem lehet egyedül játszani, és ez igaz a társadalomra is: csak együtt boldogulhatunk, nem szabad magukra hagyni a gyengébbeket.

Az elsőkből lesznek az utolsók: ezt tanítja nekünk Jézus az evangéliumban. Ezzel nem azt akarja mondani, hogy igyekezzünk veszíteni, hanem csak azt, hogy szeretettel és jóindulatúan kell tekinteni minden emberre és minden helyzetre. Lássuk meg a kis dolgokban a szépet, és próbáljuk békésen elfogadni korlátainkat. Ez a szolidáris mentalitás hozzásegít a kulturális forradalomhoz, amire mindannyian vágyunk. A környezet fenntarthatósága, az akadálymentesítés, az embereket igazságtalanul elválasztó falak ledöntése, minden egyén boldogulása olyan értékek, amelyeket az Olasz Amatőr Labdarúgóliga tagjai magukénak vallanak a csapatszellem jegyében, ami az emberség valódi reménye – hangzott el Ferenc pápa beszédében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle