Örményországban szentté avatták a népirtás másfél millió áldozatát

2015. április 23. csütörtök, 22:57

Szentté avatták április 23-án délután az 1915–17-es örmény népirtás másfél millió áldozatát az örmény apostoli ortodox egyház székhelyén, a Jerevántól mintegy húsz kilométerre található Ecsmiadzinban – tájékoztat az MTI és a Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége.


KÉPGALÉRIA - klikk a képre!

A szertartáson jelen volt többek között Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, II. Tawadros kopt pátriárka, Bechara Boutros al-Rahi maronita pátriárka.

Az ünnepélyes szertartást az örmény apostoli ortodox egyház feje, II. Karekin katholikosz celebrálta a világ legrégebbinek tartott keresztény székesegyházában. Korábban sem a katolikus, sem pedig az ortodox egyház nem avatott kollektíven szentté ennyi embert.

Az örmény egyház a maga részéről nem számszerűsítette az új szentek számát. Minden áldozatot szentté avattak, „aki a hitéért és keresztény identitásáért vesztette el életét” – mondta szerdán a KNA német katolikus hírügynökségnek Hovakim Manukyan püspök, aki az örmény egyház ökumenikus kapcsolataiért felel. II. Karekin katholikosz szerint az áldozatok szentté avatásával az „egyház nem tesz mást, mint elismeri a tényeket, vagyis a népirtást”.


II. Karekin szerdán megáldotta Jereván központi terén a „népirtás mártírjainak” emléket állító új dóm alapkövét, megnyitva ezzel az örmények elleni genocídium kezdetének századik évfordulójára emlékező rendezvényeket. A Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint az eseményen részt vett Szerzs Szargszján örmény államfő is.

Pénteken világszerte több millió ember, köztük állam- és kormányfők emlékeznek az örmény népirtás áldozataira. Az örményországi hivatalos megemlékezéseken több külföldi vezető, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök és François Hollande francia államfő is részt vesz majd.


Kurt Koch bíboros Ferenc pápa személyes küldötteként utazott Örményországba, ahol április 24-én, az örmény genocídiumra emlékező központi megemlékezésen Jerevánban felolvassa a Szentatya üzenetét.

Ferenc pápa április 12-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapján Rómában, a Szent Péter-bazilikában szentmisével emlékezett meg az örmény tragédia kezdetének centenáriumáról, valamint egyházdoktorrá avatta Nareki Szent Gergelyt, a 10. századi örmény misztikus költőt és szerzetest. A Szentatya az örmény rítusú misén a századik évfordulóról megemlékezve népirtásnak nevezte az örmények tömeges legyilkolását.

II. János Pál és II. Karekin örmény katholikosz 2001-es közös nyilatkozata népirtásnak minősítette az örmények lemészárlását az Oszmán Birodalomban.

Fotó: Amradio.am

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő