Orosz ortodox bazilikát szenteltek Párizs központjában

Kitekintő – 2016. december 7., szerda | 10:45

Kirill moszkvai pátriárka december 4-én felszentelte Párizs központjában a Szentháromság orosz ortodox bazilikát. Az épület egyben orosz szellemi és kulturális központként is működik majd.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Kirill pátriárka a felszentelés alkalmával köszönetet mondott a bazilika létrejöttéért, elsősorban Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek.

Az orosz állam erőteljesen lobbizott a Szajna partján, az Eiffel-torony közelében található telekért, amit Szaúd-Arábia is meg akart szerezni. Oroszország fizette ki a templom, valamint a mellette lévő konferencia- és oktatási központ építésének teljes költségét – a becslések szerint 170 millió eurót.

Érdekesség, hogy a bazilikát az orosz nagykövetség hivatalos kápolnájává nyilvánították, bár a nagykövetség több kilométerrel távolabb található. Emiatt az épületkomplexum egész területe diplomáciai mentesség alá esik.

Voltak olyan híresztelések, miszerint – mivel erősíteni szerette volna orosz kapcsolatait – Nicolas Sarkozy még államfőként megállapodást kötött Moszkvával, hogy Oroszország francia hadihajókat vásárol cserébe azért, hogy felépíthetik a bazilikát.

A párizsi bazilika, amelyből még hiányoznak a falfestmények, az orosz ortodox egyház nagyszabású építkezési programja részeként jött létre. Szerte a világon építenek, illetve újítanak fel ortodox templomokat, amelyek a helyi nagykövetségek mellett megmutatják az orosz vallási és kulturális jelenlétet.

Bár a bazilika talán a legjelentősebb nem katolikus templom Párizsban, a moszkvai patriarkátus francia közössége kisebb, mint a többi, például a görög vagy a román ortodox egyház helyi közössége.

Forrás: The Tablet

Fotó: Pravmir.com

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria