Ősbemutatóra készül a váci Szent Cecília Kórus

Kultúra – 2018. november 17., szombat | 14:28

Rendkívül tartalmas műsorral készül szokásos évzáró hangversenyére a váci székesegyház Szent Cecília Kórusa. Krisztus Király ünnepén, mely az egyházi év zárása, idén november 25-én, a hagyományokhoz híven Beer Miklós megyéspüspök celebrálja az este 6 órai szentmisét a dómban.

Ezúttal a misét követő Cecília-hangversenyen két ősbemutatónak is részesei lehetnek a jelenlévők:  először hangzik el nagyközönség előtt a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zeneszerzői pályázatán első díjat nyert kompozíciók közül Varga László: Magyar Mise, valamint Pange lingua című műve. Elhangozna még a következő művek: Nektariosz: Himnusz az Istenszülőhöz; Franus kézirat: O Hostia; Bárdos Lajos: Mária, Mária; Vermell kézirat: Laudemus virginum; Barta Gergely: Postludium; Varga László: Hitvallás; Vulpius: Krisztus király koronája; Haydn: Te Deum; Esterházy: Gyúljon világ; Charpentier: Te Deum parafrázis.

A szentmisén halálának negyvenedik évfordulója kapcsán megemlékeznek Werner Alajos papról, karnagyról, zeneszerzőről, az Országos Magyar Cecília Egyesület egykori központi igazgatójáról, Alleluja című művének megszólaltatásával, melyet a börtönből való szabadulása után komponált – mondta el Varga László atya, a váci székesegyház karnagya.

A hangversenyen a Szent Cecília Kórussal együtt közreműködnek a Váci Székesegyházi Kórusiskola, a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, Verbay Zsuzsa karvezető, Tóth Rita, Verbay Zsolt és Bednarik Anasztázia orgonaművészek, szólót énekel Garamvölgyi Krisztina szoprán és Kómár István bariton énekművész.

„A már országos hírű Cecília-hangverseny mindig az egyházi év koronája kórusunk és a váci hívek életében. Ilyenkor mindig közreműködésre hívom kórusiskolás gyermekeinket is, szüleikkel együtt, továbbá mindazokat, akik egyházzenei szolgálatomban hűséges munkatársaim, barátaim és kollégáim. Hiszen különösen felemelő, amikor ilyen nagy számban együtt zengjük a szentmise énekeit Isten dicsőségére. Rendre úgy készülünk, hogy a gyermekekre való tekintettel a szentmise utáni koncert rövid és lendületes legyen, mégis örömteli és valóban felemelő ünnep mindnyájunknak” –fogalmazott Varga László.

Fotó: Váci Egyházmegye

Ribáry Zoltán/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria