Osztrák fiatalok önkéntes szolgálata Afrikában

2016. február 11. csütörtök 10:52

Tizennyolc fiatal osztrák önkéntes vette át Peter Obermüller szalézi tartományfőnöktől „az elköteleződés keresztjét” Bécsben január 31-én. A fiatalok egy teljes évet fognak eltölteni önkéntesként afrikai országokban.

Az önkéntesek iskolákban, ifjúsági központokban, szakiskolákban végeznek szolgálatot, valamint az utcagyerekekkel foglalkoznak Kamerunban, a Kongói Köztársaságban, Ecuadorban, Etiópiában, Ghánában, Indiában és Malawiban.

A „Volontariat bewegt” (Az önkéntesség megmozgat) programot a szaléziak és a Jugend eine Welt osztrák akciócsoportja közösen szervezik Ausztriában. Ez a program felkínálja a lehetőséget a 18-35 év közötti fiataloknak, hogy részt vegyenek egy gyermek- vagy ifjúsági szociális projektben Afrikában, Ázsiában vagy Latin-Amerikában, amelyet a Don Bosco Szaléziak vagy a Segítő Szűz Mária Leányai vezetnek. Egy évig együtt élnek és dolgoznak a szerzetesekkel és a helyiekkel, megismernek más népeket és országokat és fontos tapasztalatokra tesznek szert. Lehetőségük van ilyen módon letölteni az alternatív polgári szolgálatot is, ami szintén egy évig tart.

A fiatal önkéntesek a bécsi Salesianumban szentmisével ünnepelték önkéntes szolgálatuk megkezdését. Félreérthetetlen volt a sok jelenlevő lelkesedése, köztük a sok baráttal és családtagokkal.

„Azért vállaltam, hogy önkéntes leszek, mert szeretnék megismerni más kultúrákat és számomra szórakoztató dolgozni a gyerekekkel. Már előre örülök a tapasztalatoknak, amit majd gyűjteni fogok ebben az évben” – mondja a 17 éves Anna Baumgartinger Klaus, aki egy indiai, utcagyerekekkel foglalkozó projektben dolgozik majd Vijayawadában. Ugyanebben a projektben lesz Simon Hutter (19) is, itt tölti majd alternatív polgári szolgálatát. Meg akarja ismerni a világot, segíteni másoknak és növekedni a kihívások által.

A 17 éves Magdalena Wieser úgy döntött, hogy az iskola befejezése után egy évig valami értelmes dologgal akar foglalkozni, az embereken segíteni, és nagyon örül ennek az önkéntes évnek, amit a Kongói Köztársaságban fog eltölteni.

Tobias Klaffenböck (19) egy utcagyerekekkel foglalkozó projektben fog segíteni Ecuadorban. Már egy ideje dolgozott, mint ifjúsági röplabda-edző és ifjúsági csoportvezető, és szeret a gyermekekkel foglalkozni. Úgy fogalmazott, hogy semmi nem teheti olyan boldoggá, mint egy gyermek öröme, egy egyszerű mosolyba csomagolva.

Az intenzív, hathónapos felkészülési idő végén az is okot adott az ünneplésre, hogy javultak a jogi feltételek, amelyek mellett a fiatal önkénteseket külföldre küldhetik. Január 1-én ugyanis hatályba lépett az önkéntesekre vonatkozó törvény felülvizsgált változata, amely szerint a külföldön dolgozó önkéntesek, amíg be nem töltik a 24. életévüket, mostantól családi pótlékra jogosultak és egy kis zsebpénzt is kapnak a bevetés idejére.

Minden fiatalt arra kérnek, hogy a külföldön töltött önkéntes idő alatt kreatív módon is foglalkozzanak a témával. Sandra Kempten fotográfus például embereket fényképezett az önkéntesként Lesothóban töltött év alatt. A színes, vidám képek, amelyeket az ünnepség után mutattak be „Fashion Lesotho” címmel, segítenek legyőzni a sztereotípiákat.

A külföldön töltött önkéntes év iránt érdeklődő fiatalokat rendszeresen tájékoztatják a szervezet dolgozói. A következő alkalommal például Innsbruckban február 6-án, Linzben pedig február 13-án tartanak információs szakmai napot.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
bojte-csaba-szent-kristof-vezessen-minket-az-irgalom-es-josag
Böjte Csaba: Szent Kristóf vezessen minket az irgalom és jóság partjára

Szent Kristófra emlékezve a zarándokok, utazók és a járművek megáldásával ünnepeltek az egybegyűltek Szántódpusztán július 23-án. A búcsún a Csillagösvény elnevezésű missziós körutat járó Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar énekelt, a szentmisét Böjte Csaba mutatta be.

2016. július 24. vasárnap
ferenc-papa-az-imadsag-az-elso-es-legfobb-munkaeszkoz-kezunkben
Ferenc pápa: Az imádság az első és legfőbb „munkaeszköz” a kezünkben!

Július 24-én délben Ferenc pápa ismét elimádkozta az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel. Előtte a napi evangéliumról elmélkedett, arról, hogy mit tanított Jézus az imáról. Utána pedig imádságot kért a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő fiatalokért.

2016. július 24. vasárnap
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle