Osztrák önkéntesek dolgoztak a nagyváradi Caritasnál

Külhoni – 2015. március 24., kedd | 15:05

Az alsó-ausztriai HTL Mödling szakiskola negyven diákja dolgozott az egykori nagyváradi Szent József Kórház elektromos hálózatának felújításán március 16. és 19. között, a Caritas Catolica önkéntesprogramjának keretében – tájékoztat a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.


A 17–19 éves fiatalok célja az volt, hogy szaktanáraik irányításával egy hét alatt a kórház épületének minden szintjén működő elektromos hálózatot építsenek ki. Az ehhez szükséges elektromos táblákat már előzőleg elkészítették a mödlingi iskolában, az elmúlt héten pedig kivájták a felhelyezésükhöz szükséges mélyedéseket a falban, majd beszerelték és vezetékekkel kötötték össze a rendszert.

„Nálunk, Ausztriában fontos része a tanulási folyamatnak, hogy a diákok szakmai gyakorlaton vegyenek részt, ezért sokféle programhoz csatlakozunk. Dolgoztunk már Ecuadorban, Dél-Afrikában, Indiában és Srí Lankán is. Oda megyünk, ahol szükség van ránk. Peter Zidar diakónus úr közbenjárása révén már régóta jó együttműködést folytatunk a nagyváradi Caritas-szervezettel, és részt vállalunk projektjeiben” – mondta el Andreas Primes, a diákok munkáját irányító hat szaktanár egyike.

„Három jó oldala is van az önkéntességnek: egyrészt jó módja annak, hogy szakmai tapasztalatot szerezzünk, másrészt világot láthatunk, ráadásul mindezzel segítünk is a rászorulóknak – ezért vállaljuk szívesen” – nyilatkozta a tizenhét éves Maximilian Uhl, aki azt is hozzátette, hogy nagyon szép és barátságos városnak találja Nagyváradot.

A szakiskola lány diákjai ugyan elsősorban a hálózatépítés elméletével foglalkoznak, de a kemény fizikai munkától sem riadtak vissza, és fiú osztálytársaikkal vállvetve véstek, fúrtak a kórházépület folyosóin és az egykori kórtermekben. „Mi inkább a tervezéssel szeretnénk foglalkozni a jövőben, de ehhez fontos, hogy megismerjük a munkafolyamat gyakorlatát. Ahhoz, hogy a jövőben irányítani tudjuk a munkásokat, meg kell értenünk és meg kell tapasztalnunk munkájuk természetét. Ezért igyekszünk kivenni a részünket mindenből. Nagyon örülünk annak is, hogy a munkákkal másoknak segíthetünk. Az iskolánkban minden diák számára kötelező részt venni hasonló szakmai gyakorlatokon, de önkénteskedni nem lehet egyénileg. Csak úgy jöhettünk el, ha az egész osztály beleegyezett, és mi mindnyájan Váradra akartunk jönni” – nyilatkozta a harmadéves Jennifer és Theresa.

A diákok napközben a Caritas kollégiumának kantinjában ebédeltek, délutánonként pedig városnézésre, vásárlásra és egy kis szórakozásra is maradt idejük. A feladat végeztével, négy nap után fáradtan, de elégedetten indultak haza.

Az egykoron Szent Józsefről elnevezett kórházat nyolcvan évvel ezelőtt, 1930-ban kezdte építtetni a római katolikus egyház, eredeti rendeltetése a betegek és szegények gondozása, ellátása volt. A második világháború után államosított kórházban eredetileg a vincés nővérek ápolták a betegeket. A kommunista rendszer alatt több egészségügyi intézmény működött a vincésektől elvett épületben. Az 1989-es rendszerváltást követően átmenetileg az állami egyetem orvosi kara használta, ám az életbe lépett restitúciós törvények értelmében a Szent József-magánkórház épülete visszakerült a vincés rendhez, amely átengedte azt a nagyváradi római katolikus püspökségnek. Az egykori kórház épületében a Bihar megyei Caritas Catolica kap majd új székhelyet. 

Fotó: Várad.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria