Öt lovagrend tagjai találkoztak Pápán

2018. június 7. csütörtök 09:00

A 2017-ben alakult, öt lovagrendet tömörítő Kavalier Penta Liga lovagjai idén is a pápai Esterházy-kastélyban gyűltek össze, hogy megbeszéljék tevékenységüket, terveiket. A május 26-i eseményen Mail József apát, plébános, érseki helynök és Szijártó László esperes, plébános mutatott be szentmisét.

A németországi székhelyű Teuton Lovagrendet, a német és magyar tagokkal működő Szent László Lovagrendet, az olaszországi Templomos Lovagrendet, az Ukrajnában tevékenykedő Szent Mihály Lovagrendet, valamint a német Griff Lovagrendet magában foglaló, 2017-ben alakult Kavalier Penta Liga éves lovagavatási szertartását és tanácskozását tartották május 26-án Pápán, az Esterházy-kastélyban.

Az összejövetel elején a lovagok ünnepélyesen bevonultak a kastélykápolnába, ahol hálaadó szentmisét mutatott be a Teuton Lovagrend nagypriorja és priorja, Mail József apát, plébános, érseki helynök és Szijártó László esperes, plébános.

Ezután halotti megemlékezés, illetve polgári díjak átadása következett. A lovagavatási szertartáson Klaus Blos, a Teuton Lovagrend nagymestere, a liga vezetője három lengyel férfit ütött lovaggá.

A közös ebéd után zártkörű nagygyűlést tartottak, melyen megtárgyalták az elmúlt év tevékenységét, az elkövetkezendő feladatokat és a további irányvonalat: kapcsolattartás céljából évente háromszor találkoznak, idén még két alkalommal, Németországban és Ausztriában gyűlnek majd össze. Az elmúlt évet értékesnek ítélték, a Teuton Lovagrend sok szállítmányt – például élelmiszercsomagokat, ágyakat – hozott hazánkba. Az adományok szétosztásában segítségükre vannak a Veszprémi Főegyházmegye karitászönkéntesei, valamint a Máltai Szeretetszolgálat tagjai.

A lovagokra – civil munkájukon túl – önként vállalt terhet ró a karitatív tevékenység a mindennapok során. A lovagrendbe egyéves próbaidőt követően s a szabályzati kritériumoknak való megfelelés feltételével kerülhetnek be az érdeklődők.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ahova-az-eg-mostanaban-tobbszor-is-lehajolt-megaldottak-mosonmagyarovari-hospice-hazat
Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice-házat

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

2018. november 12. hétfő
-jezus-hogy-ne-fazzon-varga-laszlo-pannonhalman
„Jézus hogy ne fázzon” – Szent Márton ünnepe diákokkal és Varga László püspökkel Pannonhalmán

Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én, vasárnap a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját.

2018. november 12. hétfő