Pákozdi István köszönti a hatvanéves Écsy Gábort

2019. április 25., csütörtök | 10:47

Április 25-én tölti be hatvanadik életévét Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója, plébános, püspöki helynök. Az ünnepeltet Pákozdi István, a Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség lelkésze köszönti.

Nagybajcson született, dolgos, szigetközi családban nevelkedett, bencés diák volt, 1984-ben szentelték pappá Esztergomban. Csupán három lelkipásztori helyen működött eddig, de mindenütt nagy megbecsüléssel: Szentendrén egy évtizeden át, és a város díszpolgára lett szociális alapításai miatt; Békásmegyer-Ófaluban; valamint szervező lelkészként majd plébánosként az 1996-ban felszentelt budai Magyar Szentek templomában.

Már a szemináriumban kitűnt alázatos, szolgálatra kész, csendes egyénisége. Mindig voltak mellette jó barátok, akik segítették: Szilas Ákos „mindenese”, paptársa, Hollai Antal albertfalvi plébános, Tolonits Gyula nyomdász – mindhármójuktól idő előtt el kellett búcsúznia. Ezeket az elválásokat mindig nehéz szívvel, befelé szenvedve viselte.

Mint karitászigazgató azonnal segítő Kárpátalján, árvíz, iszapkár és sokféle szükség idején. Hatékonyan fogja össze az ország különböző egyházmegyéinek karitászvezetőit. Mindig jól megtalálta a hangot a gyerekekkel, a munkásokkal, az idősekkel. Címzetes apáti és püspöki helynöki kinevezéseit szerényen fogadta el, soha sem „tüntetett” ezekkel, nem élt a külsőségekkel, inkább méltatlanságát hangoztatta. Kerek születésnapján köszönti őt a plébániája, a Katolikus Karitász és a budapesti egyetemi lelkészség, amely a plébánia területén működik. Isten éltesse sokáig!

Fotó: Egri László

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
nem-akarhogyan-varjak-az-erdelyi-kispapok-ferenc-papat
Nem akárhogyan várják az erdélyi kispapok Ferenc pápát

Ferenc pápa személyében először látogat katolikus egyházfő Erdélybe. A Szentatya június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói szabadtéri oltárnál. A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet növendékei május 25-én este a közösségi oldalukon tették közzé pápaváró meglepetésvideójukat.

2019. május 25., szombat
gyermekbantalmazas-vatikani-szemmel-hans-zollner-sj-nem-epitkezhetunk-alaaknazott-foldre
Gyermekbántalmazás vatikáni szemmel – Hans Zollner SJ: „Nem építkezhetünk aláaknázott földre”

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és az Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten. A találkozó fő előadóját, Hans Zollnert kérdeztük.

2019. május 25., szombat