Palánki Ferenc megyéspüspök megáldotta a mátészalkai Széchenyi-iskola tornatermét

2016. február 22. hétfő 19:52

A mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola újonnan épült tornatermét február 21-én adták át és áldották meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepségen részt vettek Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor nyugalmazott püspök, Fodor András püspöki helynök, Heidelsperger István, az iskola lelkivezetője, Molnár Katalin főigazgató (EKIF), Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere, Szabó Gábor tervezőmérnök, az egyházmegyei és a városi társintézmények, valamint a történelmi egyházak képviselői, szülők és az iskola pedagógusai. A tornatermet Palánki Ferenc megyéspüspök áldotta meg.

Dienes Béla igazgató köszöntőbeszédében kiemelte, az intézmény 2011 szeptemberében került a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába, azóta két nagyobb beruházás is történt. 2013-ban a tetőteret bővítették, most pedig új tornateremmel gazdagodott az iskola, amelynek 110 millió forintos beruházási költségét a fenntartó biztosította.

Az intézményvezető köszönetet mondott az egyházmegye vezetésének az eddigi anyagi és lelki vonatkozású támogatásokért, amelyek lehetővé teszik a magas színvonalú nevelő-oktató munkát. Kiemelte: mindennek köszönhetően a tanulók tárgyi tudása, hitélete, szociális érzékenysége példaként állhat a közvetlen és tágabb környezetben egyaránt.

Dienes Béla Széchényi Ferenc szavait idézte: „Nagyobb gonddal ápold tested épségét is, hogy az méltó lakása legyen lelkednek, és könnyebben cselekedhesd a jót.”

Kovács Sándor országgyűlési képviselő kifejtette, fontos az egyházi oktatás jelenléte nemcsak Mátészalkán, hanem egész Európában, mivel a mai társadalmi-politikai helyzetben nagy felelősség hárul az egyházakra. Majd hozzátette, bízik abban, hogy a keresztény értékrend nemcsak az ezer éves múltat fogja jelenteni, hanem Európa jövőjét is meghatározza.

Hanusi Péter polgármester megköszönte az egyházmegyének, hogy az elmúlt öt év alatt több mint 200 millió forintot fordított az iskolára, amellyel a települést is gazdagította.

Sok értéket ad az iskola a városnak nemcsak az impozáns épület vonatkozásában, hanem elsősorban szellemiségével, amellyel hozzájárulnak a város magas oktatási színvonalához – mondta a polgármester, majd Mátészalkát a fény városának nevezte, emlékeztetve arra, hogy 1888-ban a mai Magyarország területén először itt volt közvilágítás. A településvezető hozzátette: Mátészalka a fény városa abban a tekintetben is, hogy boldog, egészséges és lélekben gazdag lakói istenhívők.

Palánki Ferenc püspök a napi evangéliumra utalva kiemelte, Jézus színeváltozása arra irányítja a figyelmünket, hogy átragyog az emberségen az istenség, többre mutat, mint ami emberi szemmel látható.

Amikor Isten áldását kérjük a munkánkra, egy új épületre, azt azzal a hittel tesszük, hogy azok a gyermekek, akik ott tanulnak, nevelkednek, Isten egyetleneként az Ő szeretetében gazdagodnak – hangsúlyozta a főpásztor. Ezután kiemelte, a nevelés csodálatos folyamat, hiszen Isten az Ő végtelen ajándékát, az embert bízza rá a szülőkre, nevelőkre, hogy neveljék-növeljék olyan naggyá, hogy építeni, alakítani, formálni tudja a világot.

A megyéspüspök ezután a nagyböjti időszakra irányította a figyelmet, amely nemcsak egyes ételek megvonásáról szól, hanem azt az időszakot jelenti, amelyet kiszakítunk a hétköznapokból a hitünk, az isten- és az embertársi kapcsolataink elmélyítésére. Végül Prohászka Ottokár gondolatára utalva Palánki Ferenc hozzátette: a nagyböjt a lélek tavasza.

Legyen tavasz nemcsak ebben az időszakban, hanem az élet indulásában is, amelynek tanúi lehetnek a nevelők. Legyen mindig megújulás, bőség a szeretetben, Isten emberek iránti jóságában, hogy elköteleződésre képes, Istenbe kapaszkodó, igazi jó embereket neveljünk – kívánta a debrecen-nyíregyházi püspök, majd megáldotta az új tornatermet.

A résztvevők ezt követően egy kisfilm segítségével visszatekinthettek az építkezés mozzanataira. Az ünnepségen közreműködött az iskola néptánc- és step-aerobic csoportja, valamint moderátorként Kapturné Bíró Beáta igazgatóhelyettes.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Czine Árpád; Egyházmegyei Sajtóiroda

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-jelenletbol-fakad-minden-bemutattak-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotetet
A jelenlétből fakad minden – Bemutatták a Varga László püspökkel készült interjúkötetet

Április 25-én mutatták be Kaposváron „A bőrünk alá bújt Isten” című könyvet, melyben Varga László kaposvári megyéspüspökkel beszélget Bodnár Dániel. A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban megjelent kötetet Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja ismertette

2018. április 26. csütörtök
vagany-keresztenyek-az-informacios-tarsadalom-koraban-majus-vegen-tartjak-kereszteny-szigetet
Vagány keresztények az információs társadalom korában? – Május végén tartják a Keresztény Szigetet

A Keresztény Szigetet május 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Margit-szigeten. Izgalmas családi programok mellett mélyenszántó pódiumbeszélgetések várják az érdeklődőket.

2018. április 26. csütörtök