Panaszkodni tilos! – üzeni a Ferenc pápa ajtaján levő felirat

2017. július 14. péntek 18:36

Panaszkodni tilos! – ez a felirat fogadja a látogatókat Ferenc pápánál, aki korábban is hangoztatta már, hogy örökös panaszkodás helyett tevékeny és örömteli Egyházat és hívőket szeretne maga körül látni.

A katolikus egyházfő a vatikáni otthonaként kiválasztott Szent Márta-házban helyezte a feliratot saját lakosztályának bejárati ajtajára. Egy vendége fényképezte le a pápa engedélyével, és juttatta el a La Stampa olasz napilapnak.

A nagyméretű, piros betűs felirat az olaszországi hivatalokban és más intézmények falain gyakran látott tiltótáblákat idézi, amelyek általában a dohányzást, szemetelést vagy mást tiltanak jogszabályokat idézve és esetleges szankciókkal fenyegetve.

A panaszkodást tiltó tábla az 1. számú „egészség- és jólétvédő” törvényre hivatkozik. Hozzáteszi, hogy a tiltást megszegők „áldozatszindrómában” szenvednek, éppen ezért hangulatuk romlik és csökken a problémamegoldó képességük. Kétszeres szankció vár a tábla szerint azokra, akik a panaszkodási tilalmat gyerekek közelében szegik meg.

„Ahhoz, hogy jobbá váljunk, képességeinkre kell koncentrálni saját korlátaink helyett: hagyj fel tehát a panaszkodással, és tégy azért, hogy javíts az életeden!” – olvasható a táblán az apró betűs felirat, amelynek szerzője, Salvo Noè olasz pszichológus személyesen adta át Ferenc pápának a táblát június közepén egy vatikáni audiencián. Az önmegvalósításról és személyiségfejlesztésről írt utolsó könyvében a pszichológus Ferenc pápát is idézte.

A pápa annyira megörült a táblának, hogy kiragasztotta vatikáni ajtajára.

Ferenc pápa megválasztása óta többször hangoztatta, hogy az evangélium üzenetét örömmel hirdető egyházat és hívőket szeretne maga körül látni. Az Evangélium öröme kezdetű apostoli buzdításában az egyházfő azt írta, a keresztényeknek néha olyan az arcuk, mintha savanyúságot ettek volna ahelyett, hogy örülnének keresztény életüknek.

A La Stampa megjegyezte, hogy Ferenc pápa talán ezzel a táblával jelezte a közvéleménynek és a sajtónak is, hogy nem felel meg a valóságnak az utóbbi időben róla festett kép, amely szerint állandó problémák terhelik a Vatikánt és az Egyházat. Ferenc pápa jókedve és iróniája nem múlt el.

* * *

Olaszországban nem a foci a legnépszerűbb sport, hanem a panaszkodás – állítja Salvo Noè. – Van, aki egyenesen lediplomázik panaszkodásból, és jó jegyeket is szerez belőle, mert mindenre panaszkodik, anélkül, hogy valódi oka lenne rá. A panasz egy szokás, és gyakran független az adott körülményektől. Ha megszoktuk a panaszkodást, mindig panaszkodni fogunk, akkor is, ha szép az idő. Ha süt a nap, akkor azért, mert izzadunk; ha esik, azért, mert megázunk. Aki rászokott a panaszkodásra, az már automatikusan csinálja, mert belekerült a viktimizmus, az áldozatérzés hálójába, ami miatt mindent negatívan lát. A tábla, melyet a pápának ajándékoztam, azt akarja hangsúlyozni, hogy ha panaszkodásra vesztegetjük az időnket, akkor elvesszük az időt a megoldások keresésétől, melyek jobbá tehetnék az életünket. Tehát sportágat kell váltanunk: a „panasz-sport” helyett űzzük a „megoldás-sport”-ot. 

A pszichológus szerint a panaszkodás igen elterjedt a munkaközösségekben is. Ahhoz, hogy leszámoljunk vele, az erősségekre kell koncentrálni; a munkaközösségekben a konfliktusok, a rosszul működő emberi kapcsolatok zavart okoznak, csökkentik a termelőképességet. De ha odafigyelünk rá, hogy produktív és proaktív nyelvezetet használjunk, vagyis ha az eredményességre törekszünk, próbálunk előre gondolkodni és önállóan cselekedni, akkor rájövünk, hogy nemcsak jobb a légkör a munkahelyünkön, hanem a teljesítményünk is nő, mert mentálisan jobban érezzük magunkat.

Nem számítottam rá, hogy a pápa tényleg kiteszi a „Panaszkodni tilos!” táblát lakása ajtajára – tette hozzá Salvo Noè. – A táblával együtt egy könyvet és egy karkötőt is ajándékoztam a Szentatyának, utóbbin ugyanaz a felirat áll, mint a táblán. A pápa egyből a csuklójára húzta, és közben hallottam, amint a munkatársainak szól, hogy a táblát tegyék ki a szobája elé. De nem is mertem remélni, hogy tényleg így lesz.

Forrás: MTI, Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Insider, L'Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

18:00
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

16:00