Pannonhalmi diákok a vámosszabadi menekülttábor lakóiért – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. november 25., kedd | 19:45

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai idén a vámosszabadi menekülttábor lakóinak, elsősorban a gyerekeknek vittek téli ruhákat, tanulást segítő hasznos eszközöket. A menekült gyerekek és a gimnazisták megható találkozójáról a Kisalföld tudósított.


A főapátság védőszentje, Szent Márton ünnepének hetében a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai hagyományosan jótékonysági gyűjtést szerveznek. A gyűjtés apropója az a mozzanat, amelyről a szent legendája számol be: Márton lehajol a ruhátlan koldushoz, és fél köpenyét odaadja neki. Az elmúlt években a gimnazisták segítették már a kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatait, vakokat és a tököli fiatalkorúak börtönének fogvatartottjait is.


Nehéz kommentár nélkül elmenni amellett, hogy az említett tábor neve – megnyitása óta – gyakorlatilag szitokszó Győr környékén, miközben lakói között olyan családok is vannak, akiket elüldöztek hazájukból, akik politikai vagy vallási nézeteik miatt váltak földönfutókká.


„Nem véletlen, hogy idén a menekültek, hazátlanná válók világa volt a gyűjtés témája iskolánkban. Meg szerettük volna ismertetni diákjainkat ezzel a – legtöbbünk számára szerencsére – távoli világgal. A jótékony cselekedetek egyébként is meghatározóak az osztályközösségekben, több osztályfőnök segélykasszát alapított. Az összegyűlő pénzből a szegény sorból érkező tanulókat támogatják a diáktársak, de arra is volt már sajnos példa, hogy tragédiák (családfő elvesztése, munkanélküliség) esetén jelentett ez az alap ideiglenes mentsvárat” – nyilatkozta a Kisalföldnek Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója.


Idén közel egymillió forint gyűlt össze a diákok segítségével. Ebből az összegből a Vámosszabadin tartózkodó menekültek, különösen a gyerekek téli ruházkodását és tanulási feltételeinek javítását támogatták, de jutott pénz különböző játékokra, sporteszközökre és még babakocsikra is.

A táborban élő gyerekeknek a pannonhalmi gimnazisták egyenként adták át az ajándékokat, miközben a menekültek a maguk szerény eszközeivel olyan rajzokkal viszonozták a hasznos tárgyakat, melyeken a Szent Márton legendájában fontos szerepet játszó ludak láthatók.


„Minden évben nagy népszerűségnek örvend a Szent Márton-heti gyűjtés. Először a tanárainktól kérünk régen használt, jópofa tárgyakat, melyeket aztán bolhapiacon árusítunk. Árverést is tartunk, ahol licitálni lehet többek közt olyan programokra, melyeken a tanárok is részt vesznek, például közös horgászás. Ezenkívül ételeket készítünk – a mi osztályunk idén gyrost, rántott húst és különböző süteményeket –, amelyeket egymás között árusítunk. A rendezvénysorozat részeként vendégeink voltak nigériai, koszovói és iráni menekült családok. Több mint gondolkodtató volt a találkozás” – mondta Kovács Bálint Szilveszter végzős pannonhalmi diák.


Fotó: Cseh Róbert

Videó: Kisalföld.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria