Pap bácsi, kösd be a cipőmet! – Anekdotagyűjtemény jelent meg Szent II. János Pál pápáról

Kultúra – 2019. február 15., péntek | 20:01

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb kötetében Szent II. János Pál életének egy-egy érdekes epizódját idézik fel azok, akik személyesen is ismerték. A történeteket Koncz Éva gyűjtötte és fordította magyar nyelvre.

Karol Wojtyłát 1978. október 16-án pápává választották. A „messziről jött” egyházfő személye azonnal felkeltette az emberek és a média figyelmét. Újságírók százai keresték fel szülőföldjét, készítettek interjúkat közeli munkatársaival, barátaival, volt diáktársaival, tanítványaival. A történelmi, életrajzi adatok mellett barátai, tanítványai szívesen idézték fel a pappal, az egyetemi professzorral, az érsekkel kapcsolatos személyes élményeiket, az apró történeteket, amelyek sokszor többet árulnak el egy emberről, mint a száraz életrajzi adatok. A Pap bácsi, kösd be a cipőmet című kötetbe a legkedvesebb és legjellegzetesebb anekdotákból válogattunk. A könyvvel II. János Pál pápa szentté avatásának ötödik évfordulójára emlékezünk.

Kedvcsinálónak álljon itt két történet:

Wojtyła bíboros gyakran megfordult az orsolyita nővérek zakopanei házában. Mindig rendelkezésére állt egy szerény szoba, és a nővérek nem készültek különösebben a fogadására. Ők maguk szegényekkel foglalkoztak, és volt egy óvodájuk is. Egyszer az egyik kisfiú meglátta Wojtyła bíborost, aki épp akkor lépett ki a szobájából, és megszólalt: „Pap bácsi, kösd be a cipőmet!” A bíboros pedig a világ legtermészetesebb módján lehajolt, és megkötötte a kisgyermek cipőfűzőjét.

Azok, akik nem ismerték Wojtyła bíborost, nehezen tudták elképzelni, hogy egy ilyen magas rangú egyházi személyiség sportfelszerelésben és sílécen bolyong a hegyekben. Nem véletlen, hogy épp ezek az alkalmak szolgáltak számos tréfás jelenettel. Egyszer a Kasprowy Wierch környékén cseh határőrök igazoltatták. Az egyik katona alaposan megvizsgálta a bíboros által átnyújtott igazolványt, majd meglepődve és felháborodva kiáltott rá: „Tisztában vagy vele, kinek az iratait loptad el, te őrült?! Le kell tartóztatnunk!” Wojtyła bíboros megpróbált tiltakozni, és meg akarta magyarázni a helyzetet, de a cseh ismét ráförmedt: „Egy síelő bíboros? Azt hiszed, bolond vagyok?” Amikor később az ügy végre tisztázódott, az ámuló, de meg is rettent határőr alig győzött elnézést kérni.

Pap bácsi, kösd be a cipőmet! – Történetek, anekdoták Szent II. János Pál pápáról című kiadványunk megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria