Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Az idő Istené

2019. március 13., szerda | 19:10

Március 12-én, kedden délután tartott elmélkedésében Bernardo Gianni az emlékezetről beszélt a pápa és a Római Kúria számára tartott aricciai lelkigyakorlaton. Szabadon fogalmazott hosszú beszédében a bencés apát a tanúságtétel összefüggésében elemezte az emlékezés szerepét.

A szónok a jelen, a pillanat értelmezésével kezdte kedd délutáni elmélkedését. Kifejtette: korunk a jelen pillanat diktatúráját éli, a „most” többé már nem a múltból fejlődik ki fokozatosan, és nem nyitott a jövőre. A jelen pillanat uralmi helyzetéből nehéz utat találni az emlékezethez, mert nehéz emlékezni, nyitott és hálás szívvel elhelyezni a múlt eseményeit – emelte ki a bencés szerzetes. – Az emlékezés nehézsége a kitartás nehézsége, hogy megmaradjunk az időben, a történelemben, jóllehet az emlékezés dimenziója alapvető Izrael népe számára, és Jézus rendelése nyomán, aki az Eucharisztia alapításakor kifejezetten kéri: „Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!” Ennek hálás és mindennapi felidézése vezet be minket az Úr húsvétjába.

Az emlékezet a tanúságtevők seregén keresztül válik jelenvalóvá, akik közül néhányan örömet és reményt fakasztanak bennünk – fogalmazott Bernardo Gianni. – Ők teszik templomainkat élő és éltető valósággá, ahová öröm belépni, és ahol gyökeret ver az Úr Jézus húsvéti emlékezete.

A szónok Szent II. János Pált idézte, aki az „emlékezet szépségéről” beszélt. Bárcsak meg tudnánk mutatni a mai fiataloknak a múltra való emlékezés forrását, amiből élet fakad! A jövőre nyitott emlékezés egyik nehézsége abban áll, hogy kisajátítjuk az időt, pedig az idő Istené – hangsúlyozta Bernardo Gianni. – A jelen valóság soha nem hordozza a teljességet, de az Úr kérése nyomán mélyre evezve megnyílhatunk a jövő felé. Ez a jövő hordozza az egyetlen igazi nagy eseményt, az Úr húsvétját, melyet csak látszólag nyomnak el az „események”.

Elmélkedése végén Gianni atya azért fohászkodott, hogy az elmélkedések, a szentmise, az imaórák félelem és nosztalgia nélkül vezessék a lelkigyakorlat résztvevőit azon jövő felé, amit az Úr készít számukra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle