Pápai lelkigyakorlat Aricciában: Keressük az Istentől való szépséget és mértéket!

2019. március 13., szerda | 18:30

A közöny, a másik ember előtt való bezárkózás ellentétes az evangélium üzenetével. Isten a föld porából teremtett minket, hagyjuk hát el a beképzeltséget; teljes szívünkből szeressük az Urat, hogy visszanyerjük szépségünket – mondta a nagyböjti lelkigyakorlat szónoka március 12-én, kedden délelőtt.

Keressük a szépséget és a mértéket, amit az Istennel való szeretetkapcsolatban találunk meg – hangsúlyozta Bernardo Francesco Maria Gianni, a firenzei San Miniato al Monte bencés kolostor apátja a Szentatyának és a Római Kúria tagjainak Aricciában tartott nagyböjti lelkigyakorlaton. Március 12-én, kedden délelőtt elhangzott elmélkedését a – Mario Luzi 1997-ben íródott, Firenzéről szóló verséből vett – „gyalázat, a vér és a közöny uralta jelen” gondolatra építette a szónok.

A költő szeme előtt a négy évvel korábban a maffia által elkövetett vérengzés lebegett, amikor e sorokat írta – mondta Gianni atya, emlékeztetve, hogy a támadásnak öt ártatlan áldozata volt, és a firenzei történelmi városközpont egy része is megsérült. – E drámai eseményből kiindulva tekintsünk a világ városainak sebeire, az igazságtalanságokra, reálisan, nem elméleti síkon!

A gonosz három jele közül az egyik a közöny, mely oly gyakran megbénítja a szívünket, elhomályosítja a tekintetünket, védőréteget vonva elénk. Ezzel zárkózunk el a többiek elől, a ránk háruló felelősség elől, amit az evangéliumi szenvedély kíván meg tőlünk. Az a dolgunk, hogy egy jobb világot hagyjunk a következő nemzedékre, és hogy engedelmesen és szenvedélyesen kövessük Jézus életevangéliumát – emelte ki a bencés apát. Nagy segítségünkre vannak a szentek, akik a hagyományt képviselik – ezt a parazsat kell lángra lobbantanunk városaink sötét éjszakáiban, hogy meggyújtsuk a remény világosságát.

Az aránytalanság és a mértéktelenség is bajok okozója, mert elszakad az emberi léptéktől. E válságot mélyebb, személyes kötődéssel lehet orvosolni. Ellen kell állnunk a közöny kísértésének, a gyökérvesztésnek, ami az Egyházon belül is jelentkezik. Amikor kívülállónak érezzük magunkat, amikor nem érint meg minket a város élete a maga nehézségeivel, gondjaival, ellentmondásaival, holott nekünk mindenáron el kell vinnünk oda Isten szavát. A szépség és a mérték a gyógyír.

Fel kell hogy nyíljon a szemünk, hogy meglássuk a valóságot, és meghalljuk a valódi csöndet. Így nemcsak a San Miniato magaslatára, hanem egyenesen a Tábor hegyére juthatunk – fogalmazott a szónok. Kifejtette: a szépség sugara ébresztette föl az álomba szenderült tanítványokat. Ehhez azonban le kell mondanunk az illúzióról, hogy mi vagyunk a középpontban. Ezt a helyet meg kell hagyni Krisztusnak, nem feledve, hogy Isten agyagból gyúrt minket. S bár lelket lehelt belénk, de minden önhittségünk dacára továbbra is a föld porából valók vagyunk, törékenyek és szegények. Isten a Teremtő, az ember a teremtett lény. Ha rábízzuk mindenünket, hiszünk benne, és alávetjük magunkat akaratának, akkor Isten tökéletes műveivé válunk. Isten elsőként szeretett minket, és megajándékozott a szeretni tudás képességével. Azáltal, hogy szeretjük Istent, szépek leszünk.

Egy olyan világban, mely oly sokat ad a látszatra, szinte a szépség az egyetlen mérce, amellyel a fiatalok mérik és elfogadják egymást. Lelkünk, melyet elcsúfít a bűn, megszépül, ha szeretjük Istent. Ha növekszik bennünk a szeretet, a lelkünk is szebb lesz – mondta elmélkedésében Bernardo Francesco Maria Gianni a pápai nagyböjti lelkigyakorlaton Arriciában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle