Pápai üzenet az Egyházak Világtanácsához

Ferenc pápa – 2015. június 27., szombat | 16:56

„Folytatódnia kell a párbeszédünknek!” – írja üzenetében Ferenc pápa Olav Fykse Tveit tiszteletesnek, az Egyházak Világtanácsa főtitkárának abból az alkalomból, hogy ötven éve alakult meg a szervezet és a katolikus egyház közötti vegyes munkabizottság. A Vatikáni Rádió tudósítása.


A pápai dokumentumot Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke olvasta fel június 23-án, kedden a Rómában tartott emlékülésen.

Üzenetében Ferenc pápa elismerését fejezi ki a ma fennálló, jelentős ökumenikus kapcsolatokért és az elmúlt években elért eredményekért, melyeket az egység vágya és a keresztények megosztottsága feletti botrány fájdalma ösztönzött. A pápa arra kéri a vegyes bizottságot, hogy ne csak egy önelemző fórum legyen, hanem konkrét „ötletműhely”, amely nyitva áll minden lehetőség és kihívás előtt, mellyel ma az egyház találkozik küldetése során a szenvedő emberiség támogatásában, és az evangéliumi értékek és igazságok terjesztésében.

A Szentatya emlékeztet a keresztények fájdalmas megosztottságára, majd arra szólítja az Egyházak Világtanácsa és a katolikus egyház között működő vegyes bizottságot, hogy nézzen szembe a legfontosabb ökumenikus témákkal, és segítse elő minden megkeresztelt valós szeretetközösségét, még ha az tökéletlen is. A pápa reméli, hogy elnyerjük a keresztények közötti teljes egység ajándékát, hogy az egyház egyre inkább a remény és a népek közötti kiengesztelődés eszközének jele legyen a világon.

A vegyes munkacsoport, amely 1965-ben kezdte meg munkáját, kitartóan dolgozik az „élet párbeszéde” megerősítésén, amelyet Szent II. János Pál pápa a „szeretet párbeszédének” nevezett.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria