A pápaválasztás menete

Nézőpont – 2005. április 18., hétfő | 17:36

A római pápa megválasztásához a választó bíborosok szavazatának kétharmada szükséges, a jelenlevő választó bíborosok összlétszámát véve alapul. Abban az esetben, ha a jelenlévő bíborosok száma nem osztható 3 egyenlő részre, a pápaválasztás érvényességéhez +1 szavazat szükséges.
 
A szavazás három lépésben történik.
 
Az első lépés az előválasztás. Ekkor a két szertartásmester előkészíti és kiosztja a szavazócédulákat, minden bíborosnak kettőt vagy hármat. Ekkor sorsolják ki a választó bíborosok közül a három szavazatszámlálót, a betegek szavazatait összegyűjtő három infirmáriust és a három ellenőrt. A sorsolást az utolsó diakónus bíboros végzi úgy, hogy egyenként húzza ki a kilenc nevet. Az első hármas csoport tagjai lesznek a szavazatszámlálók, a másodiké az infirmáriusok, a harmadiké az ellenőrök. Tisztségük a választás egész idejére érvényes.
 
A szavazócédula négyszögletes, és a felső felébe ez van írva: „Eligo in Summum Pontificem”, azaz „Legfőbb Főpappá választom”. A szavazócédulát a bíborosok titokban töltik ki, olvashatóan, és lehetőleg fel nem ismerhető kézírással.
 
A második lépés a tulajdonképpeni szavazás. Ekkor a titokban kitöltött szavazócédulákat a bíborosok összehajtva dobják a szavazatgyűjtő urnába, de előtte egyenként hangosan elmondják a következő esküformulát:
 
„Tanúnak hívom az Úr Krisztust, aki ítélni fog felettem, hogy szavazatomat arra adtam, akit Isten akarata szerint megválasztandónak tartok.”
 
A betegség miatt szobájukban tartózkodó választó bíborosokhoz az infirmáriusok mennek ki egy urnával, amelyet előzőleg a bíborosok előtt, üres állapotban zártak le. A beteg bíborosok szobáikban ugyanezen eskü elmondása után adják le szavazatukat.
 
A szavazatok leadása után az első szavazatszámláló összerázza az urnában lévő szavazócédulákat, amelyeket ezután egyesével kivesznek. Mindhárom szavazatszámláló egyenként megnézi a rajta álló nevet, amit a harmadik szavazatszámláló hangosan fel is olvas. Minden elhangzott nevet feljegyeznek. A szavazatszámlálás végén a szavazócédulákat az „Eligo” szónál átszúrják, egy fonálra felfűzik, majd egy dobozba helyezik.
 
Ezután következik a harmadik lépés, az utóválasztás. A szavazatszámlálók ekkor összegzik a szavazatokat. Ha senki nem érte el a kétharmados többséget, akkor a pápa nincs megválasztva. Minden esetben, akár megválasztották a pápát, akár nem, az ellenőröknek felül kell vizsgálniuk mind a szavazócédulákat, mind a szavazatszámlálók feljegyzéseit. Az ellenőrzés után a szavazócédulákat elégetik. Ha rögtön következik egy új szavazás, akkor a cédulákat a második szavazás végén kell elégetni.

MK