Pappá szentelés a halál küszöbén

Kitekintő – 2014. szeptember 11., csütörtök | 19:27

Előrehozták egy haldokló szeminarista pappá szentelését az Egyesült Államokban – írja a Catholic News Service és a Catholic News Agency (CNA).


Az 51 éves William Carmonát, a kolumbiai származású negyedéves szeminaristát 2015 nyarán szentelték volna pappá a Nashville-i Egyházmegyében (Tennessee). Daganatos betegsége azonban egyre súlyosbodott, és mire eljött az ősz, egyértelművé vált mindenki számára, hogy nem éri meg felszentelése kitűzött időpontját.

Amikor David R. Choby püspök megtudta, mennyire súlyos állapotban szállították át a Christus Santa Rosa Egészségügyi Központba szeptember első hetében, mindent félbehagyva San Antonióba sietett, hogy a rendkívüli körülményekre való tekintettel azonnal pappá szentelje William Carmonát.

Közben Carmona a San Antonió-i kórházban folyton kérdezgette mellette őrködő szeminarista társait: „Hol van Choby püspök úr?” „Mikor ér ide?” „Hány órát kell még várnom, hogy pappá szenteljen?”

A püspök szeptember 7-én este tudott elindulni San Antonióba, 8-án szentelte pappá Williamet. Másnap a frissen szentelt papot átvitték az intézmény hospice osztályára, ahol szeptember 10-én elhunyt.

A felszentelési misén több nashville-i pap és diakónus koncelebrált: a San Antonió-i Gustavo Garcia-Siller érsek, Jeff Pehl, a szeminárium rektora, valamint a szemináriumi társak.

„A papi hivatás természeténél fogva sokoldalú… Nem ismerek más olyan hivatást, amely ilyen sok ponton érintkezne az ember életével” – mondta David Choby püspök. – „Egyedülálló abban, hogy az egész középpontjában a megváltás misztériuma áll, Jézus halála és feltámadása.” A püspök hozzátette: Carmona atya pappá szentelése a halál küszöbén „a húsvéti misztériumot tükrözi. Így alakul át a saját életünk Jézus halála és feltámadása által.”

William Carmona egy nyolc szeminaristából álló csoport szenior tagja volt a Mária Mennybevétele Szemináriumban – társai felváltva virrasztottak mellette az intenzív osztályon, egy pillanatra sem hagyták magára.

Mindannyian jelen voltak, amikor a főpásztor először diakónussá, majd pappá szentelte a haldoklót; mellettük jelen volt az egészségügyi személyzet is, akik közben folyamatosan figyelték a beteg állapotát. Rajtuk kívül mintegy kétszáz vendég gyűlt össze az intézmény egyik nagy fogadótermében: a szeminárium diákjai, a kórház vezetősége és a fenntartó szerzetesrendet képviselő nővérek, valamint a Kolumbusz Lovagrend díszőrsége.

„Williamnek nagyon nagy szíve volt, kiváló lelkipásztor lett volna belőle” – mondta Linda Gibler domonkosrendi nővér, a szeminárium tanára.

William Carmona a kolumbiai Antioquiában nőtt fel, 13 gyerekes családban, és már 12 éves korában felmerült, hogy pap szeretne lenni. Mielőtt 2000-ben az Egyesült Államokba érkezett volna, filozófiát tanult egy kolumbiai szemináriumban.

Az Egyesült Államokban eleinte a nyelvi gátak miatt nem jutott be a kaliforniai papnevelő intézetbe. A szalvatoriánusoknál szolgált, így került végül Tennessee-be, ahol ifjúságpasztorációval foglalkozott. 2008-ban lett a Nashville-i Egyházmegye szeminaristája.

William Carmona családja rendkívül hálás a pappá szentelés ajándékáért, amit hatalmas kegyelemként és áldásként élt át mindegyikük. „Egy bűnösökkel teli családban, mert hisz mindannyiunknak sok hibánk van, hihetetlen kegyelem egy pap a családban. Hálásak vagyunk Istennek, hogy megvalósulhatott az álma, amiért olyan sokat küzdött” – nyilatkozta a CNA-nak Miriam Carmona, William nővére.

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria