A triatlonista katolikus pap és a jezsuita párbeszéde a sport és a lélek kapcsolatáról

2016. február 16. kedd 21:01

„Amikor véget ér az emberi erő...” címmel beszélgetett Szigeti László, az Embertárs folyóirat főszerkesztője kérdéseire válaszolva a sport és a lélek kapcsolatáról Dióssy Iván katolikus pap, triatlonista és Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója február 16-án a Loyola Caféban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Embertárs ökumenikus lelkigondozói és mentálhigiénés folyóirat Testestől-lelkestől: sport és spiritualitás című tematikus számához kapcsolódva rendeztek beszélgetést a jezsuita Párbeszéd Háza kávézójában, a Loyola Caféban, melyben Szigeti László főszerkesztő kérdései mentén vallott a test és lélek, mozgás és spiritualitás kapcsolatáról Dióssy Iván katolikus pap, triatlonista, a Veszprémi Főegyházmegye Vaszar községének plébánosa és Sajgó Szabolcs jezsuita, a Párbeszéd Háza igazgatója. 

A beszélgetés kiindulópontja Loyolai Szent Ignácnak a Lelkigyakorlatok elején megfogalmazott párhuzama volt: „Mert amiként a sétálás, gyaloglás és futás testgyakorlat, ugyanúgy lelkigyakorlatnak mondható minden tevékenység, amely a lelket előkészíti és alkalmassá teszi arra, hogy eltávolítson magától minden rendetlen hajlamot, és miután azokat eltávolította, keresse és megtalálja az isteni akaratot, hogy életét aszerint rendezze és e lélek üdvösségét elnyerje.”

Dióssy Iván az ignáci párhuzamhoz kapcsolódva a triatlon versenyére – 180 kilométer biciklizés, maraton, 3,8 kilométer úszás – visszaemlékezve arról beszélt, számára miként vált imádsággá a futás: egy éven át készült a megmérettetésre, szerettei, barátai várták a célban, ám a maratoni táv felénél úgy érezte, ő „kész”. Ekkor kezdte imádkozni a Jálics Ferenc lelkigyakorlataiból  megismert Jézus-imát, és sprintelve ért be a célba. A futás során tapasztalta meg, hogy amikor véget ér az emberi erő, Isten a segítségünkre siet.

Sajgó Szabolcs ifjúkori gyaloglásaira visszaemlékezve hasonló megtapasztalásról számolt be: „Tizenhat-tizenhét évesen gyakran előfordult, hogy egyszerűen nyakamba vettem a várost, órákon át gyalogoltam. A befelé fókuszálás, a mozgás, a minden elengedése segítettek hozzá, hogy hazataláltam, magamhoz találtam, és vissza tudtam térni a tanuláshoz, a munkához.” A jezsuita szerzetes az El Caminót végigjárva is hasonló „erős megtapasztalást” élt át: „Az ember közel kerül magához, a szeretetteihez, azokhoz, akiket utál, általában mindenhez és mindenkihez. A gyaloglásban azt az egyszerűséget lehet megtapasztalni, amelyben közel jön az emberhez annak az üzenete, hogy minden egy. Közel lehet kerülni a középponthoz, ahol mindenki otthon van.” Sajgó Szabolcs elmondta, az El Caminón „a minden elengedésében, a tér és idő folyamatos mozgásában egy mély, mozdulatlan egyszerűséget” tudott megtapasztalni.

A mélypontokon való átlendülést segítő lehetőségekről beszélgetve Dióssy Iván a test és lélek kapcsolatából indult ki. „A lelkem is fut és a testem viszi” – fogalmazott. Keresztény emberképe azt tanítja, az ember szellemi lélek, akinek teste van. Egység. Spiritualitása teszi lehetővé, hogy alul és felül is tudja múlni önmagát, és a spiritualitás révén át tudja lépni a materiális korlátokat. Hangsúlyozta ugyanakkor a testben való lét örömét, a test szeretetének, tiszteletének és gondozásának felelősségét.

Sajgó Szabolcs test és lélek kapcsolatáról szólva a szemlélődő imának arról az élményéről beszélt, hogy a figyelem „elsivatagosítása” során a testi reflexek, melyek a testi valóság problémáit elnyomták,  kezdenek fellazulni, mögöttük előjönnek a lelki problémák. A szemlélődő imádságnak megvan az ígérete, hogy a fizikai tisztulás, gyógyulás az egészséget is helyre tudja állítani, megélhető benne a test és lélek egysége." Sajgó Szabolcs Alekszandr Tvardovszkijt idézte: kell a test, hogy megkerüljön a lélek. Ha bármelyikkel baj van, az a másikat is érinti, teljesen egységben vagyunk. A jezsuita szerzetes szerint sok keresztény beszűkülten gondolkodik a testről, pedig ha lélekben kinyílunk, a test is kezd kinyílni. Ezt megvilágosodásnak mondja a kereszténység, más vallások másként nevezik, de ugyanarról szól.  A tisztuláson átment emberben „fellélegeznek a zsigerek", és másként kezd létezni. A megvilágosodás nem pusztán az agyunknak szól, az látható dolog. Akik ráfeledkeznek a titokra, azoknak az arcuk, szemük kezd légiesebb lenni. Azt, hogy a test ajándék, mindennapi életünkben is meg tudjuk tapasztalni. Nem megszabadulni kell testtől, hanem megtisztulni, megvilágosodni, akkor kerül helyére a test – mondta a jezsuita.

A beszélgetésben még szóba került, hogyan segített Dióssy Ivánnak felépülni az alkoholbetegségből a mozgás, a futás. Húsz évvel ezelőtt szabadult meg a szenvedélytől, ekkor kezdetben pozitív kompenzációt jelentett számára a futás, bizonyítani akarta, hogy képes talpra állni. A ma már spirituális segítőként Leányváron, alkoholproblémákkal küzdő papokkal foglalkozó Dióssy Iván „szabadon, örömmel, szeretettel” fut és él. Ezt nem küzdelemmel, akaraterővel érte el, azt vallja, hogy élete kegyelem. Soha nem a testi, fizikai teljesítményért fut, elsődleges számára a lelki feltöltődés.

Dióssy Iván azáltal, hogy vonzó példát ad – 1997 óta húsz maratont futott, megcsinálta a triatlont – a mozgást mindenkinek ajánlja. Kiemeli a rendszerességet, a kezdőknek közösségi oldalakon ajánl segítséget, ahol azok kedves emberek motiválására, tanácsaira számíthatnak.  

Sajgó Szabolcs a jezsuita gyakorlatot említette hasonlóan ösztönző példaként: a rendi életforma része a heti rendszerességű szabadnap, amit a szerzetesnek pihenésre, testi kikapcsolódásra kell fordítani.  

Nem a futáson van a hangsúly, hanem általában a mozgáson. Aki nem tud futni, biciklizhet vagy úszhat is. De egy hosszabb séta is nagyon jót tesz, szép, tiszta gondolatokhoz segít hozzá" – zárta gondolatait Dióssy Iván. 

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-biboros-ujabb-ot-evre-az-istentiszteleti-es-szentsegi-kongregacio-tagja-lett
Erdő Péter bíboros újabb öt évre az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagja lett

Ferenc pápa Erdő Péter bíborost újabb öt évre kinevezte az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) tagjává, amiről október 12-én kelt levelében Robert Sarah bíboros, a testület prefektusa értesítette a főpásztort.

15:55
-az-ugyunk-kozos-gyerek-piarista-tanoda-nyilt-satoraljaujhelyen
„Az ügyünk közös: a gyerek” – Piarista tanoda nyílt Sátoraljaújhelyen

Miben áll a piarista titok? Milyen pluszt adhat egy tanodának, ha piarista kezelésbe kerül? Október 20-án, a sátoraljaújhelyi Új Hely Tanoda megnyitóján ezekre a kérdésekre kerestünk választ.

13:10