Párizsban új káld templom épül

Kitekintő – 2012. július 10., kedd | 12:54

A francia főváros már két káld istentiszteleti helynek ad otthont. Az országban közel 18 ezer a káld hívők száma, ebből 11 ezren Párizsban és ettől északra élnek.

Az új templom 2014-ben Párizstól északra, Arnouville-ben épül. Szent Jánosnak szentelik, aki élete jó részét Törökországban töltötte – éppen innen származik a Franciaországban élő káld hívők egy része. Sabri Anar, aki az Île-de-France-ban lévő Szent Tamás apostol-templomot vezeti, a Baghdadhope-nak elmondta: az új építmény közel 500 család, azaz 3000 ember számára biztosít istentiszteleti helyet.

Nagy és élő közösségről van szó: tavaly 220 keresztelőt, 75 esküvőt tartottak; 1100 hittantanuló volt, 188 gyermek készül az elsőáldozásra. A földet (4500 m2) a káld közösség két ütemben vette meg, az alapkőelhelyezést 2012 végére tervezik.

Az építmény formailag a mezopotámiai zikkuratokra emlékeztet majd. Nemcsak a templomnak, hanem különböző termeknek is otthon ad, összejövetelek, szemináriumok, hittanórák számára; továbbá szálláslehetőséget nyújt papoknak. Az épület mellet magániskola és idősek otthona is lesz majd – írja a SIR.

A káld szertartású katolikus egyház a káldok uniója során létrejött közösség. Feje a katholikosz-pátriárka, aki eredetileg Moszulban székelt. A II. világháború után VII. Joszif pátriárka a székhelyet Bagdadba tette át. A pátriárka joghatósága alá 4 metropolia, 1 érsekség, 7 püspökség és 2 helynökség tartozik. A papok nőtlenségben élnek. A káld egyház fejlődését a XIX. században gátolta a domonkosok latinosító törekvése, emiatt a hívek közül sokan anglikánok és protestánsok lettek. A XX. században a közösség nagyarányú fejlődésnek indult. Híveinek száma az I. világháború után kb. 71 ezer, 1983-ban 355 268 volt; elsősorban Irakban, Iránban, Szíriában és Libanonban élnek, de megtalálhatók Törökországban, Franciaországban és az USA-ban is.

Magyar Kurír

(lt)