A Pécsi Egyházmegye köznevelési tájékoztató napot tartott

Hazai – 2016. január 8., péntek | 19:59

Január 8-án a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán köznevelési projektnapot tartott a Pécsi Egyházmegye. Az intézményvezetők és pedagógusok számára ismertették a fenntartói köznevelési stratégiát. Udvardy György püspök az év elején ellátogat az összes egyházmegyei iskolába és óvodába.

A projektnapon zsúfolásig megtelt az egyetem műszaki karának nagyelőadója; a Pécsi Egyházmegye intézményeinek vezetőit és pedagógusait tájékoztatták a fenntartói köznevelési stratégiáról, az új, egységes nevelési-oktatási irányokról.

Gyetvainé Szenczi Erika, a pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpont intézményvezetője elmondta: „Fontosnak tartom ezt a találkozót, mert mindannyian egyszerre, a leghitelesebb forrásból hallhatjuk ennek a pályázatnak az eredményeit. Az egyházi oktatási intézmények korábban nagyon sajátos módon működtek, és sokszor saját maguk határozták meg az irányt. Ez a pályázat egységes irányt szab nevelő-oktató munkánknak. Ez a legnagyobb értéke ennek a lehetőségnek.”

A Pécsi Egyházmegye mennyiségileg megnövekedett köznevelési feladatot lát el. Duplájára emelkedett az egyházi fenntartású intézményben tanulók száma. Ehhez minőségorientált fejlesztésnek kell kapcsolódnia annak érdekében, hogy működésük hatékonyabb legyen.

Az egyházmegyei köznevelési tevékenység minőségorientált fejlesztésének projektje keretében elkészült a teljes körű fenntartói köznevelési stratégia, egy pedagógiai módszertár mind az iskolai, mind pedig az óvodai területen. Ezenkívül öt képzést tartottak a pedagógusoknak, és végeztek egy olyan HR-felmérést is, amelyben a munkavállalói elégedettséget és a szakmai tudást vizsgálták, emellett a személyes kompetenciát is értékelték, valamint a hitéleti tevékenységek témakörével is foglalkoztak.


Báráczné Szántó Mariann, a mohácsi Szent Ferenc Katolikus Óvoda vezetője elmondta: „A katolikus intézmények életében történelmi eseménynek tartom a köznevelési projektnapot, hiszen tizenhat éve, mióta egyházi intézményben dolgozom, nem volt még ilyen horderejű TÁMOP-pályázat. A munkatársak nagy örömmel fogadják, hogy olyan innovációs lehetőségek nyílnak meg előttük, amelyeknek köszönhetően szakmailag továbbfejlődhetnek, bepillanthatnak más intézmények munkájába és egy közös egyházmegyei arculathoz kapcsolódhatnak.”

Udvardy György pécsi megyéspüspök a következő három hétben felkeresi az egyházmegyei fenntartású iskolákat és óvodákat. Látogatása kapcsán felmérik az intézmények helyzetét, és megtárgyalják a fejlesztési lehetőségeket, értékelik a korábbi HR-felmérés eredményeit is.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria