Példaként álltok társaitok előtt – Te Deum Egerben

2018. június 12. kedd 20:45

Június 12-én az Egri Főegyházmegye fenntartásban működő oktatási intézmények ünnepi szentmisével és elismerő oklevelek, könyvjutalmak átadásával zárták a tanévet az egri bazilikában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi találkozón Juhász Ferenc, az egri Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) elnöke köszöntötte a jelenlévőket, s hálaadásra buzdított mindenkit a 2017-18-as tanévben kapott kegyelmekért.

Örömteli arcokat látok magam előtt – kezdte köszöntőjét a szentmise kezdetén Ternyák Csaba érsek. Hozzátette: hálaadásra jöttek össze az egyházmegye fenntartásában működő 49 intézmény és a területen működő további 20 katolikus intézmény diákjai, pedagógusai. Fontos elismerni a tanárok, tanulók munkáját, s köszönetet mondani az őket segítő Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság munkatársainak. A legfőbb köszönet Istennek jár az egész tanév kegyelmeiért, áldásaiért.

A főpásztor szentbeszédében az olvasmányra (1Kir 17,7–16) utalva elmondta: a történetben a nagy szárazság idején az özvegyasszony ragaszkodik a kevés ételhez, hogy fiát és saját magát megmentse az éhhaláltól. A megjelenő próféta azt kéri, ő kapjon először az eledelből; az asszony felismeri Isten szándékát, s megtapasztalja, hogy a Teremtőt nem lehet a nagylelkűségben felülmúlni.

Ternyák Csaba felidézte az evangélium sorait (Mt 5,13–16), melyben a föld sójának, a világ világosságának nevezi Jézus a hegyi beszédet hallgatókat. A főpásztor a fiatalokhoz fordulva elmondta: „ti vagytok az egyházmegye büszkeségei, bemutatnak bennetek az Úrnak, s példaként álltok a társaitok előtt.” Ezektől a diákoktól lesz egy intézmény katolikus, azoktól a fiataloktól, akik aktív vallási életet élnek, felvállalják, s így fényt és ízt adnak a többieknek – fogalmazott a főpásztor. Hozzátette: nemcsak a rossz lehet vonzó másoknak, a jó példa is elindíthat másokat az Isten felé vezető úton. Belső tartás és tartalmas istenkapcsolat szükséges mindehhez, imádsággal, szentmisével és szentségek vételével.

Az áldozás erősíti a bennünk lévő jót, s így tudjuk az országot, a nemzetet is erősíteni.

A főpásztor emlékeztetett arra, hogy ebben a tanévben kiemelt hangsúlyt kapott a teremtésvédelem: az a gondolat és a hozzátartozó cselekedet, hogy őrizzük meg az utókornak Isten alkotásait, melyeket ránk bízott. Ferenc pápa Laudato si' kezdetű enciklikájában pontos útmutatást ad a felelős keresztény embereknek. Isten a világ teremtésekor a hetedik napon megpihent, ezt a példát nekünk is követnünk kell, de a vasárnapból nem hiányozhat a szentmise, a kapcsolat Istennel. Félő, hogy ha ezt – akár egy időre is – elveszítjük, nem biztos, hogy újra megtaláljuk, életünk részévé lehet újra. Ternyák érsek felhívta a figyelmet arra, hogy Isten szándéka az, hogy közösségbe gyűjtse a hozzá tartozókat, mert a személyes kapcsolat is nagyon fontos Istennel, de a többi emberrel, a többi istenkeresővel együtt kell Isten üdvözítő tervét végrehajtanunk. Felelősek vagyunk egymásért.

A főpásztor arra biztatta a fiatalokat, hogy legyenek a helyi közösség kovászai, hogy ezáltal mások is eltaláljanak Istenhez.

A diákok fejében már zajlik a nyár tervezése, számos elfoglaltságot, programot kínál ez az időszak, amikor nem lesz iskola. De nem szabad ezzel minden mást eldobni. A család, a testvérek, a barátságok ugyanolyan fontosak ekkor is. A templom sem zár be, Isten mindig várja az embert.

A főpásztor felidézte: sokszor kérdezik, hogy mi az egyházi iskolák módszere, ami miatt a szülők szívesen viszik oda gyermekeiket. A válasz egyszerű: a kereszténység, a krisztusi emberek nevelése vonzó, ahol az önzés helyett a közösség Jézus példáját követi. Tehát ez nem módszer, hanem maga az élet, életforma, mely időről időre új motivációt ad a „világi” feladatokhoz is.

Szentbeszéde végén Ternyák Csaba egri érsek az iskolák védőszentje és Szent János apostol közbenjárását kérte az intézményekért és közösségeikért.

A szentmise után a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium kórusa és zenekara adott koncertet.

A program végén elismeréseket adtak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákoknak és közösségeknek.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Balogh Ferenc/Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szoloto-biztonsaga-avilai-szent-terez-mai-uzenetei
A szőlőtő biztonsága – Avilai Szent Teréz mai üzenetei

Október 14-én, vasárnap tartották a budapest-terézvárosi templom búcsúját. A szertartáson Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök az ima és a szeretetgyakorlás egységére, összekapcsolására buzdított prédikációjában.

13:40
kuldetes-vilaghoz-erdo-peter-ii-vatikani-zsinatot-lezaro-paparol-vi-palrol
Küldetés a világhoz – Erdő Péter a II. vatikáni zsinatot lezáró pápáról, VI. Pálról

Ferenc pápa a fiatalokról szóló szinódus idején, október 14-én szentté avatta elődjét, VI. Pált, aki 1963 és 1978 között volt Szent Péter utóda. Erdő Péter bíboros-prímást arra kértük, hogy ismertesse meg olvasóinkkal a II. vatikáni zsinatot lezáró pápa életét és működését.

2018. október 14. vasárnap