Példaként álltok társaitok előtt – Te Deum Egerben

2018. június 12. kedd 20:45

Június 12-én az Egri Főegyházmegye fenntartásban működő oktatási intézmények ünnepi szentmisével és elismerő oklevelek, könyvjutalmak átadásával zárták a tanévet az egri bazilikában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi találkozón Juhász Ferenc, az egri Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) elnöke köszöntötte a jelenlévőket, s hálaadásra buzdított mindenkit a 2017-18-as tanévben kapott kegyelmekért.

Örömteli arcokat látok magam előtt – kezdte köszöntőjét a szentmise kezdetén Ternyák Csaba érsek. Hozzátette: hálaadásra jöttek össze az egyházmegye fenntartásában működő 49 intézmény és a területen működő további 20 katolikus intézmény diákjai, pedagógusai. Fontos elismerni a tanárok, tanulók munkáját, s köszönetet mondani az őket segítő Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság munkatársainak. A legfőbb köszönet Istennek jár az egész tanév kegyelmeiért, áldásaiért.

A főpásztor szentbeszédében az olvasmányra (1Kir 17,7–16) utalva elmondta: a történetben a nagy szárazság idején az özvegyasszony ragaszkodik a kevés ételhez, hogy fiát és saját magát megmentse az éhhaláltól. A megjelenő próféta azt kéri, ő kapjon először az eledelből; az asszony felismeri Isten szándékát, s megtapasztalja, hogy a Teremtőt nem lehet a nagylelkűségben felülmúlni.

Ternyák Csaba felidézte az evangélium sorait (Mt 5,13–16), melyben a föld sójának, a világ világosságának nevezi Jézus a hegyi beszédet hallgatókat. A főpásztor a fiatalokhoz fordulva elmondta: „ti vagytok az egyházmegye büszkeségei, bemutatnak bennetek az Úrnak, s példaként álltok a társaitok előtt.” Ezektől a diákoktól lesz egy intézmény katolikus, azoktól a fiataloktól, akik aktív vallási életet élnek, felvállalják, s így fényt és ízt adnak a többieknek – fogalmazott a főpásztor. Hozzátette: nemcsak a rossz lehet vonzó másoknak, a jó példa is elindíthat másokat az Isten felé vezető úton. Belső tartás és tartalmas istenkapcsolat szükséges mindehhez, imádsággal, szentmisével és szentségek vételével.

Az áldozás erősíti a bennünk lévő jót, s így tudjuk az országot, a nemzetet is erősíteni.

A főpásztor emlékeztetett arra, hogy ebben a tanévben kiemelt hangsúlyt kapott a teremtésvédelem: az a gondolat és a hozzátartozó cselekedet, hogy őrizzük meg az utókornak Isten alkotásait, melyeket ránk bízott. Ferenc pápa Laudato si' kezdetű enciklikájában pontos útmutatást ad a felelős keresztény embereknek. Isten a világ teremtésekor a hetedik napon megpihent, ezt a példát nekünk is követnünk kell, de a vasárnapból nem hiányozhat a szentmise, a kapcsolat Istennel. Félő, hogy ha ezt – akár egy időre is – elveszítjük, nem biztos, hogy újra megtaláljuk, életünk részévé lehet újra. Ternyák érsek felhívta a figyelmet arra, hogy Isten szándéka az, hogy közösségbe gyűjtse a hozzá tartozókat, mert a személyes kapcsolat is nagyon fontos Istennel, de a többi emberrel, a többi istenkeresővel együtt kell Isten üdvözítő tervét végrehajtanunk. Felelősek vagyunk egymásért.

A főpásztor arra biztatta a fiatalokat, hogy legyenek a helyi közösség kovászai, hogy ezáltal mások is eltaláljanak Istenhez.

A diákok fejében már zajlik a nyár tervezése, számos elfoglaltságot, programot kínál ez az időszak, amikor nem lesz iskola. De nem szabad ezzel minden mást eldobni. A család, a testvérek, a barátságok ugyanolyan fontosak ekkor is. A templom sem zár be, Isten mindig várja az embert.

A főpásztor felidézte: sokszor kérdezik, hogy mi az egyházi iskolák módszere, ami miatt a szülők szívesen viszik oda gyermekeiket. A válasz egyszerű: a kereszténység, a krisztusi emberek nevelése vonzó, ahol az önzés helyett a közösség Jézus példáját követi. Tehát ez nem módszer, hanem maga az élet, életforma, mely időről időre új motivációt ad a „világi” feladatokhoz is.

Szentbeszéde végén Ternyák Csaba egri érsek az iskolák védőszentje és Szent János apostol közbenjárását kérte az intézményekért és közösségeikért.

A szentmise után a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium kórusa és zenekara adott koncertet.

A program végén elismeréseket adtak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákoknak és közösségeknek.

Forrás: Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Balogh Ferenc/Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
het-kerdes-ferenc-paparol-magyar-kurir-adventi-nyeremenyjateka
Hét kérdés Ferenc pápáról – A Magyar Kurír adventi nyereményjátéka

Játékra hívjuk Olvasóinkat! A kérdéseinkre helyes választ adók között Wim Wenders „Ferenc pápa – Egy hiteles ember” című filmjét, valamint az Új Ember Kiadványok sorozatban a pápa katekéziseiből megjelent „Őrzők vagyunk – Szerdai katekézisek 2013–2014” című könyv egy-egy példányát sorsoljuk ki.

19:56
mezeskalacsos-puspoki-elokaracsony-szekesfehervari-szent-kristof-hazban
Mézeskalácsos püspöki előkarácsony a székesfehérvári Szent Kristóf Házban

Mézeskalács illata mellett készülődtek a karácsonyra a székesfehérvári Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének lakói a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársainak közreműködésével december 14-én.

19:24
Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 14.

Mai evangélium – 2018. december 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,16–19

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle