Perre mennek Európa eddigi legsikeresebb aláírás-gyűjtési akciójának szervezői

Nézőpont – 2014. július 31., csütörtök | 12:52

Az „Egy közülünk” Európai Polgári Kezdeményezés keresetet indított az európai intézményekkel szemben. Az Európai Bizottság azon döntésének megsemmisítését kérik, mely szerint a testület nem viszi az „Egy közülünk” jogszabály-módosító javaslatát az Európai Parlament és a Tanács elé.

Az „Egy közülünk” petíció kezdeményezői keresetet nyújtottak be az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságához az Európai Bizottsággal, az Unió Tanácsával és az Európai Parlamenttel szemben. Keresetükben a bizottság 2014. május 28-án kiadott azon közleményének megsemmisítését kérik, amelyben a testület úgy döntött, hogy nem viszi a polgári kezdeményezés jogszabály-módosító javaslatát az Európai Parlament és a Tanács elé. A bíróságtól egyben kérik az európai polgári kezdeményezést szabályozó rendelet egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését – tudatta a Magyar Kurírral az Emberi Méltóság Központ.

Ismeretes, hogy ez év május 28-án a Barroso-bizottság váratlanul elgáncsolta az „Egy közülünk” Európai Polgári Kezdeményezést, Európa történetének eddigi legsikeresebb petícióját – emlékeztet az előzményekre Frivaldszky Edit, a kezdeményezés magyarországi képviselője. Az akciót, mely arra irányult, hogy az EU fejezze be minden, emberi embriók feltételezhető elpusztításával járó tevékenység finanszírozását, különösen a kutatás, a fejlesztési támogatások és a közegészségügy területén, Európa-szerte csaknem kétmillió ember támogatta.

Kereseti kérelmében az „Egy közülünk” kezdeményezés azt kifogásolja, hogy jogszabály-javaslatára és a benne megfogalmazott kérdésekre nem kapott megfelelő választ, sérelmezi, hogy a bizottság megsértette a demokratikus működés elvét.

Így fogalmaznak értelmezve a jelen helyzetet: „Valódi demokrácia hiányában értelmetlenné válik bármilyen kérdés felvetése, a beadvány elsődleges célja nem az »Egy közülünk« kezdeményezés tartalma, hanem az az eljárás, amelyet a Európai Bizottság alkalmazott vele kapcsolatban. Mindez immár nemcsak az élethez való jogról szól, hanem a demokráciáról is. A beadvány elsődleges célja ugyanis, hogy az EU tisztázza, miről is szól az európai polgári kezdeményezés, és hogyan kellene eljárni vele kapcsolatban. Mindennek tisztázása valamennyi uniós állampolgár érdekét szolgálja – függetlenül attól, hogy ellenezte, vagy támogatta az »Egy közülünk« kezdeményezést.”

Az „Egy közülünk” szervezőinek keresete egyértelmű válaszút elé állítja az Európai Unió Bíróságát: vagy elfogadja az abban foglaltakat, és ezáltal az európai polgári kezdeményezés azzá válik, amire létrehozták: a részvételi demokráciának egy komoly és alkalmazható eszközévé; vagy a kereset elutasításával egyértelművé teszi, hogy az európai polgári kezdeményezés alkalmatlan a részvételi demokrácia gyakorlására.

Magyar Kurír