Péterfillérek gyűjtése

Hazai – 2015. július 2., csütörtök | 20:55

A Magyar Katolikus Egyház a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe, június 29-e utáni első vasárnap, idén július 5-én tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban. A befolyt összeget a Szentatya karitatív céljaira fordítják.


Tavaly a magyar egyház több mint 50 millió forintnyi adományt küldött a pápa karitatív céljaira. A Szentszék a hagyományos templomi gyűjtés mellett más módokon is elfogadja a hívek felajánlásait. Lehet banki átutalással segíteni a pápa által támogatott rászorulókat (számlaszám: FinecoBank S.p.A. IT 52 S 03015 03200 000003501166 EUR, bic: FEBIITM1, swift: UNCRITMM, tárgy: Obolo di San Pietro (Peter’s Pence), név és teljes lakcím feltüntetésével), sőt postán, csekken is fogadja a Szentatya az adományokat a Città del Vaticano 00120 címen.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa így fogalmazott erről a világ minden katolikusát megmozgató hagyományról: „A péterfillér a legjellegzetesebb kifejeződése annak, hogy minden hívő részt vesz Róma püspökének az egyetemes Egyházat pártfogoló jótékony kezdeményezéseiben. E gesztusnak nemcsak gyakorlati értéke van, hanem erős szimbolikus jelentősége is, mint a pápával való közösségnek és a testvéreink szükségleteire való odafigyelésnek a jele, így szolgálatotok nemes egyházi jelleggel bír.”

Ferenc pápa jó példával jár előttünk az anyagi javak értékének helyes megítéléséről és felhasználásáról. Örömmel társulunk hozzá ezen a vasárnapon, hogy ezáltal is megéljük a közösséget a világegyházzal.

A péterfillérek gyűjtése a 8. században kezdődött, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a Szentatyának. Ekkor alakult ki a „Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban általánossá vált a kelet- és a nyugat-európai országokban egyaránt. Noha a reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált, ekkortól már kizárólag karitatív tevékenységre használták fel a befolyt összeget. Magyarországon 1993-ban kezdődött újra a gyűjtés a korábbi évtizedek állami akadályainak megszűnésével.

Fotó: News.va

Magyar Kurír