Pihenési lehetőség papoknak és szerzeteseknek

Megszentelt élet – 2012. július 10., kedd | 11:46

Csodálatos kikapcsolódási lehetőséget kínálnak papoknak és szerzeteseknek a szabadkai püspökség papi nyaralójában, Montenegróban.

Az Adria egyik legszebb részén, a Kotori – vagy ahogy régebben a magyarok ismerték, a Cattarói – öbölben, Montenegróban van egy kicsi szigete a szabadkai püspökségnek, amely papi nyaralóként szolgál már ötven éve. Magyar papokat várnak és fogadnak a Kárpát-medence minden részéről. Óriási hegyek között, kristálytiszta tengeröbölben, Perast középkori városkával szemközt, a parttól négyszáz méterre fekszik a Szent György-sziget, melyen évszázadokig bencés kolostor működött, majd a perastiak temetőnek használták, a XIX. században pedig az Osztrák-Magyar Monarchia erődje volt.

A szigetet a hatvanas évek közepén 99 évre kapta kölcsön a szabadkai püspökség a kotori püspöktől, papi nyaraló céljára. Az évtizedek óta elhagyatott birtokot a szabadkai kispapok társadalmi munkában hozták rendbe, tették lakhatóvá és évről évre komfortosabbá.

Csodálatos kikapcsolódási lehetőség. Napi háromszori étkezéssel a szállás fejenként és naponta mindössze 15 Euró. Egyetlen hátrány, hogy kissé messze van. 12-13 óra autózás Bosznián át, tekervényes hegyi utakon (800 km) vagy autópályán Horvátországon át 950 km. Étkezések előtt kiváló étvágygerjesztő a sziget körbeúszása, amely csodálatos élmény, és mindössze 15 percig tart, de naponta többször megismételhető!

Érdeklődni lehet Dobai István atyánál, aki a szabadkai egyházmegye Caritas-igazgatója és egyben a sziget gondnoka a nyári hónapokban. Augusztusra még jócskán van hely. Csak papok, szerzetesek mehetnek. Dobai atya elérhetősége: 00 381 63 837 75 99, e-mail: idobai@tippnet.rs

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír