Piros-fehér-zöldbe öltözött a riói Megváltó Krisztus szobra Boldog IV. Károly tiszteletére

Kitekintő – 2017. január 2., hétfő | 14:00

December 30-án, Boldog IV. Károly, az utolsó magyar király koronázásának 100. évfordulóján magyar nemzeti színekkel világították ki a Megváltó Krisztus szobrát Rio de Janeiróban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Brazília ezzel a gesztussal kívánta elismerni Magyarországnak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit, valamint az ottani magyar közösségek hozzájárulását Brazília fejlődéséhez.

Dom Orani Tempesta, Rio de Janeiro érseke ajánlotta fel korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, hogy a jövőben egy-egy magyar ünnepen a magyar nemzeti színekkel világítják ki a Rio de Janeiro, egyben egész Brazília szimbólumának tartott Megváltó Krisztus-szobrot. Semjén Zsolt egyrészt 2016. december 30-át, Boldog IV. Károly koronázásának 100. évfordulóját, másrészt államalapítási ünnepünket, 2017. augusztus 20-át javasolta. A Krisztus-szobor adminisztrációjáért felelős szentély tájékoztatása szerint a kivilágítást mindkét napon megvalósítják.

IV. Károly királyt II. János Pál pápa avatta boldoggá 2004-ben. Az ehhez szükséges egyik csoda Brazíliához kötődik: egy, az országban szolgáló lengyel apáca IV. Károly közbenjárását kérte, amikor egyik lábát súlyos betegség támadta meg és ezért amputálni kellett volna. A nővér másnapra teljesen meggyógyult.

Forrás: MTI

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria