„Kiskirbájt”, azaz Porciunkula-búcsút ünnepeltek Kaplonyban

2018. augusztus 7. kedd 17:32

A „kiskirbáj”, a Porciunkula-búcsú olyan ajándék az itteniek számára, ami Szent Ferencnek köszönhető – mondta az augusztus 5-én a Szatmár megyei Kaplony község Szent Antal-templomának udvarán megtartott ünnepi szentmisén Guia Laurean Hugó OFM dési segédlelkész.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az ünnepi szónok hozzátette, fontos minden évben megünnepelni ezt a búcsút, mert eszünkbe juttatja az Isten országát, az önzetlenséget. Guia Laurean Hugó beszélt arról is, hogy fontos jelen lennünk a gyerekeink életében, s nem rábízni őket holmi „okoseszközökre”. Ne az nevelje őket a közösségi életre.

A lelkipásztor XVI. Benedek pápa gondolatához kapcsolódva hangsúlyozta, Isten szemével látni azt jelenti, hogy testvérnek látom a mellettem lévőt és az egész teremtett világot, tehát közöm van hozzá. „Fontos nekem, kell vele törődjek. Nem lehetek olyan, mint Káin, aki nem törődik a testvérével. Ne legyen olyan lelkületű ember ebben a faluban, akit, ha megkérdeznek, úgy válaszol: hát ki vagyok én neki, mit kell én tudjam, mi van a szomszédommal?”

„Ez az ünnep a békéről is szól – tette hozzá a szónok. – Hogy akarjak békét kötni, a békéért imádkozzak. Hogy ne legyen közöttünk haragtartás. Isten mindig nyitott velünk szemben, sosem zárkózik el tőlünk. Legyünk mi is nyitottak Istennel szemben. Az iskolában a szünetben, vagy a játszótéren, vagy a futballpályán nem az a nagyok dolga, hogy a kicsiket elgáncsolják, feldobják, hanem az, hogy segítsék őket a fejlődésben, a növekedésben!”

„Mond nekem valamit a mai az ünnep: helyén való az, hogy csodálkozzak. Helyén való az, hogy gyönyörködjek valamiben. Mert az ember, amiben gyönyörködik, ahhoz ragaszkodni fog – mondta Guia Laurean Hugó, majd mindenkit arra bátorított, hogy kötődjenek, ragaszkodjanak a kiskirbájhoz. „Nem azért kiskirbáj, mert jelentéktelen, hanem azért, mert a kicsire hívja fel a figyelmet. Hogy vegyem észre a kicsit az életemben.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

09:38
a-parbeszeddel-csak-nyerhetunk-bemutattak-klaus-von-stosch-az-iszlam-mint-kihivas-cimu-kotetet
A párbeszéddel csak nyerhetünk – Bemutatták Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás” című kötetét

A Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

2018. október 16. kedd