„Kiskirbájt”, azaz Porciunkula-búcsút ünnepeltek Kaplonyban

2018. augusztus 7. kedd 17:32

A „kiskirbáj”, a Porciunkula-búcsú olyan ajándék az itteniek számára, ami Szent Ferencnek köszönhető – mondta az augusztus 5-én a Szatmár megyei Kaplony község Szent Antal-templomának udvarán megtartott ünnepi szentmisén Guia Laurean Hugó OFM dési segédlelkész.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az ünnepi szónok hozzátette, fontos minden évben megünnepelni ezt a búcsút, mert eszünkbe juttatja az Isten országát, az önzetlenséget. Guia Laurean Hugó beszélt arról is, hogy fontos jelen lennünk a gyerekeink életében, s nem rábízni őket holmi „okoseszközökre”. Ne az nevelje őket a közösségi életre.

A lelkipásztor XVI. Benedek pápa gondolatához kapcsolódva hangsúlyozta, Isten szemével látni azt jelenti, hogy testvérnek látom a mellettem lévőt és az egész teremtett világot, tehát közöm van hozzá. „Fontos nekem, kell vele törődjek. Nem lehetek olyan, mint Káin, aki nem törődik a testvérével. Ne legyen olyan lelkületű ember ebben a faluban, akit, ha megkérdeznek, úgy válaszol: hát ki vagyok én neki, mit kell én tudjam, mi van a szomszédommal?”

„Ez az ünnep a békéről is szól – tette hozzá a szónok. – Hogy akarjak békét kötni, a békéért imádkozzak. Hogy ne legyen közöttünk haragtartás. Isten mindig nyitott velünk szemben, sosem zárkózik el tőlünk. Legyünk mi is nyitottak Istennel szemben. Az iskolában a szünetben, vagy a játszótéren, vagy a futballpályán nem az a nagyok dolga, hogy a kicsiket elgáncsolják, feldobják, hanem az, hogy segítsék őket a fejlődésben, a növekedésben!”

„Mond nekem valamit a mai az ünnep: helyén való az, hogy csodálkozzak. Helyén való az, hogy gyönyörködjek valamiben. Mert az ember, amiben gyönyörködik, ahhoz ragaszkodni fog – mondta Guia Laurean Hugó, majd mindenkit arra bátorított, hogy kötődjenek, ragaszkodjanak a kiskirbájhoz. „Nem azért kiskirbáj, mert jelentéktelen, hanem azért, mert a kicsire hívja fel a figyelmet. Hogy vegyem észre a kicsit az életemben.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle