Pro Comitatu díjat kapott Bosák Nándor püspök

Hazai – 2015. május 27., szerda | 14:27

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye május 20-án ünnepli a megye napját. Minden évben ekkor adják át a megye felemelkedéséért végzett munka elismeréseként a Pro Comitatu díjat, melyet idén többek között Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök vehetett át – tudósít a Kelet-Magyarország Online.

Ebben az évben Beregdaróc adott otthont a megye napjának, melynek keretében Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke adta át a kitüntetéseket azoknak az egyházi és közéleti személyiségeknek, akik sokat tettek a megye felemelkedéséért. Idén Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök és Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora vehette át díjat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2005-ben hozott rendeletet arról, hogy május 20-án ünneplik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye napját Szent Lászlóra és az 1092. május 20-án Szabolcs községben megtartott zsinatra emlékezve. E zsinat ugyanis a törvényhozás történetének nevezetes eseménye, az államiság és az állami törvénykezés korai megnyilvánulása volt, és ennek során hozták meg az első intézkedéseket a családi élet védelmére.

2005 óta május 20-án a megyei önkormányzat minden évben koszorúzással egybekötött ünnepség keretében tiszteleg Szent László királyunk és a nevezetes történelmi esemény emléke előtt.

Fotó: Racskó Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria