Pro Voluntarius díjat kapott a Katolikus Karitász orvosmissziója

2018. december 5. szerda 17:17

A Katolikus Karitász orvosmissziójának önkéntesei a Kárpátalján és Délvidéken élő szórványmagyarság körében végzett áldozatos szolgálatukért részesültek elismerésben december 5-én.

December 5-én Pro Voluntarius díjjal tüntette ki a Katolikus Karitász orvosmissziójának önkénteseit a Kárpátalján és Délvidéken nehéz körülmények között, egészségügyi ellátás nélkül élő szórványmagyarság körében végzett áldozatos szolgálatukért, a szűrővizsgálatok és a szükséges gyógykezelések megszervezéséért és a fiatal magyar orvosjelöltek önkéntességre neveléséért Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A díjat Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár adta át dr. Vojcek Lászlónak, a Budai Irgalmasrendi Kórház nőgyógyászati osztálya főorvosának, a misszió vezetőjének. Az államtitkár beszédében kiemelte: az orvoscsapat tagjai Kárpátalján és Délvidéken nehéz körülmények között élők egészségügyi ellátását biztosítják; önként végzett munkájukkal ők is példát mutatnak, olyanokat támogatva, akik máshonnan nem kapnak segítséget.


A Katolikus Karitász 2015-ben indította el kórházmissziós programját, annak érdekében, hogy támogassa Kárpátalján – Ungváron, Munkácson és Beregszászban – a gyermekkórházak működését és ezáltal az orvosi ellátás fejlesztését. A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére az elmúlt években több mint 10 millió forintos támogatást biztosított a segélyszervezet többek között életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, korszerű infúziószabályozó készülékkel, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel, betegszobák bebútorozásával, fürdőszoba-felújítással.

Az ezen segélyprogramok során szerzett tapasztalatok, az orvosi ellátáshoz való hozzáférés nehézségei miatt merült fel a Karitász vezetőségében, hogy nem elegendő az egészségügyi intézmények támogatása, hanem konkrét orvosi segítségre is nagy szükség van mind Kárpátalján, mind Délvidéken. A városoktól messzebb található településeken szórványban élő magyarság számára szinte elérhetetlen a szakorvosi ellátás. Számos településről 150-170 kilométert kell megtenni az orvosi rendelőig, olyan utakon, amelyek miatt egész napos elfoglaltságot jelent egy szakorvos felkeresése.

Dr. Vojcek László főorvos segítségével 2017 őszén egy négy főből álló orvoscsapat indult útnak Kárpátaljára, hogy közel száz gyermek szűrővizsgálatát lássák el Gyertyánligeten egy hétvége alatt. Az akkor mozgásszervi, fogászati, szemészeti szűrésből és gyermeknőgyógyászati tanácsadásból álló vizsgálatok eredményei igazolták a szervezet tapasztalatait. A legtöbb gyermeknek volt valamilyen rendellenessége: rossz látás, bokasüllyedés, gerincferdülés, lyukas, helytelenül ápolt fogak. Ezek mindegyike komoly fejlődési rendellenességet okozhat, veszélyeztetve az egészséges felnőtté válást, sőt a szemüveg hiánya sok gyermek tanulási képességét is nagymértékben rontja. A tartásjavító tornák, a helyes fogápolás elsajátítása, a szemüveg vagy talpbetét használata, illetve szükség esetén egy hosszabb gyógykezelés óriási segítséget jelent a gyermekek számára a fejlődésben. Az orvosok által jelzett szükséges gyógyászati segédeszközöket a Katolikus Karitász biztosítja is a gyermekeknek. Az orvosmisszió az elmúlt egy év során több mint kétezer gyermek és felnőtt vizsgálatát és egészségügyi tanácsadását végezte el, és segítségükkel több mint hatszáz gyógyászati segédeszköz készült el.


Egy év alatt a misszióhoz több mint egy tucat orvos csatlakozott, akik mindegyike önkéntesként, alkalmanként több száz kilométert utazva, szaktudása mellett szabadidejét, hétvégéjét, sok esetben a szabadságát ajánlja fel a kisebbségben, nehéz anyagi körülmények között élő, rossz egészségügyi állapotú magyar emberek támogatásáért.

Az orvoscsoport karitatív egészségügyi feladatai mellett nagy hangsúlyt fektet a fiatal orvosjelöltek önkéntességre nevelésére és a missziós feladatok jövőjének biztosítására is.

2018 tavaszán dr. Koroknai András önkéntes ortopéd szakorvos kezdeményezésére medikusok is csatlakoztak a misszióhoz. Így a gyermekek mellett már a felnőttek számára is elérhetővé váltak az alapvizsgálatok: EKG, vércukor- és vérnyomásmérés, táplálkozási, életviteli tanácsadás. Az orvoscsoport közösségszervező munkájának köszönhetően a már csaknem harminc főből álló 4–5. éves orvostanhallgató-csapat szintén önkéntesként vállalja a szolgálatot, és folyamatosan jelentkeznek új érdeklődők. A szűrővizsgálatok szükségességét látva az orvosok és medikusok folyamatosan terjesztik szakmai körökben a misszióhoz való csatlakozás lehetőségét, így mára havi rendszerességgel indul útjára egy-egy team. Az orvosokból, medikusokból, ápolókból és egyéb önkéntes segítőkből álló csapat rendszeresen találkozik az utazásokon kívül is, ahol értékelik a missziós alkalmakat, tervezik a következő utazásokat, és közösségi programokat szerveznek.

Az elmúlt esztendőben tizenöt alkalommal végzett szolgálatot a misszió, Kárpátalján kilenc, Délvidéken pedig négy településen. Az orvosmisszió tervei szerint évente visszatérnek minden településre, hogy kontrollálják a gyermekek fejlődését, a kapott tanácsok betartását, a szükséges gyógyászati segédeszközök cseréjét, és felmérjék az újabb jelentkezők egészségügyi állapotát.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
unnepeltek-akik-kivetettek-halot
Ünnepeltek, akik kivetették a hálót

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg december 10-én, avatóünnepség keretében az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központ felújított helyiségeit Budapesten, a Semmelweis utcában.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle