Pünkösd egyházmegyéinkben

Hazai – 2015. május 26., kedd | 14:33

Húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét, az egyház születését ünnepelték országszerte. Összeállításunkban a május 24-ei püspöki szertartásokról szóló beszámolókat tesszük közzé az egyházmegyék híradásai alapján.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus megyéspüspök a pünkösdi körmenet alkalmával áldotta meg a székesegyházat körülölelő újonnan elkészült udvart és belső kertet.

Pünkösdi homíliájában Orosz Atanáz párhuzamot vont a hajdani és mai közel-keleti sátoros ünnep, valamint a fizikai és lelki építkezés között. Ahogyan egy házépítésnél lépésről lépésre kell haladni, ugyanígy kell haladnunk saját belső templomunk felépítésében is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felújított templomban és annak új kertjében most már az a feladat, hogy olyan közösséggel töltsék meg, amely mások számára is vonzó. A város, sőt az egész régió azt várja el tőlük, hogy „lelket adjanak” nekik. „De tudjuk, hogy a Szentlelket az Atya küldi a Fiú kérésére. Mi Őt csak közvetíthetjük, ha valóban Lélek-hordozók vagyunk” – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy a bérmálás által mindannyian meghívást kaptunk arra, hogy a Szentlélek gyümölcsét teremjük – a szeretet, a békesség, az öröm, a türelem, a kedvesség, a jóság, a szelídség, az önmegtartóztatás erényeit – amelyek gyakorlásával nemcsak saját magunk és környezetünk, hanem a most született egyházmegye fejlődését, megerősödését és felvirágoztatását is elérhetjük.

A bizánci hagyomány több alkalommal ír elő körmenetet, amelyek immáron zárt, védett térben folyhatnak, ahol a felolvasott evangéliumi szakaszokat is hallhatják a résztvevők. A kert és azt körülölelő, felülnézetből szilvamag alakú fal kialakításával nemcsak a város zaját sikerült tompítani, hanem átmenetet biztosítani a templom szakrális teréhez, illetve közösségi alkalmak rendezésére is alkalmas teret nyerni. A fal külső részén közel kétszáz négyzetméteres zöld területet alakítanak ki, fák, bokrok és egyéb zöld növényzet ültetésével. A fal belső oldalán épített fülkékbe idővel az ünnepek ikonjai kerülnek majd, ezekbe ülőpadokat is elhelyeztek. A kert egy része szilárd burkolatot kapott, de van füves és virágos terület is. Az udvar megközelítése akadálymentesített, kapuja zárható, éjjel megvilágítható.

* * *

Udvardy György pécsi megyéspüspök pünkösd vasárnapján több mint kilencven fiatalt részesített a bérmálás szentségében a pécsi székesegyházban.


Pünkösdkor arra emlékezünk, hogy Jézus, ígéretéhez híven, elküldte a Szentlelket, aki a Biblia szerint látványos jelek formájában száll le az apostolokra. Ez az alapvetően húsvéti esemény hívő és nem hívő embereket egyaránt megérint. „Ti is mindnyájan megkapjátok a Szentlelket” – mondta a pécsi megyéspüspök a közel száz fiatalnak, akik felkészültek a bérmálás szentségére.

„Ne féljetek meghallani és elfogadni Isten hívását, bármilyen pályára hív benneteket!” – folytatta a főpásztor. Ne mondjunk le az ember méltóságáról, a jóra való törekvésünkről, és higgyük el, hogy életünk bármelyik pillanatában van lehetőségünk a megújulásra. Ezért vagyunk hálásak, és ezért hisszük el, hogy a pünkösd tényleg a megújulás ünnepe – fogalmazott Udvardy György.

A katolikus egyház tanítása szerint a Szentlélek ajándékait megkapják, akik azt hittel kérik. A fiatalok a bérmáláskor megkapják a bölcsesség, az értelem, a jó tanács, a lelki erősség, a tudomány, a jámborság és az istenfélelem lelkét, hogy jól tudjanak dönteni, és hogy ezeket az ajándékokat jól tudják felhasználni a közösség szolgálatában. Ki-ki személyesen, a képességeinek, személyiségének megfelelő ajándékokban részesül. A Szentlélek segítségével képességeit oly módon tudja kibontakoztatni, hogy az Isten és a felebarát iránti szeretet növekedésével éretté válhat a természetfölötti boldogságra, az üdvösségre. Az életünk ugyanis nem csak a miénk, az életünket azért kaptuk, hogy boldogan éljünk, de hogy másokat is szolgáljuk vele.

* * *

Székesfehérváron május 24-én a székesegyház zsúfolásig megtelt a bérmálkozásra várók, rokonaik, valamint a hívő közösség tagjaival. Az olvasmányok és evangélium felolvasását a bérmálkozók közösség előtti bemutatása követte.

Ezután Spányi Antal megyéspüspök homíliájában felelevenítette az apostolok korát: a tanítványok három éven keresztül követték Jézust, vele éltek, megvolt saját, emberi elképzelésük az Isten szerinti életről. Majd a nehézségek idején és a szenvedés óráiban ez az elképzelés összeomlott. Krisztus feltámadása után a tanítványok még mindig emberi tapasztalataik alapján értelmezték a megélteket – azonban a negyven nap során Jézus többször megjelent nekik, és egyre erősebbé tette bennük az Istenben gyökerező, igazi hitet. Mennybemenetelekor megígérte nekik a Szentlelket, és a tanítványok végre érett döntést tudtak hozni Isten mellett: engedelmeskedtek a kérésnek, hogy maradjanak együtt, és megkapták a Szentlelket.

Isten átformálta az emberi törekvést, és hatékonnyá tette a Lélekben: Péter, aki megtagadta Jézust a sötétség estéjén, és nem volt a szavak embere, kiállt a hatalmas tömeg elé, megvallotta hitét, és hatékonyan hirdette az evangéliumot – mutatott rá a püspök. – Az emberek a hallottak alapján bűnbánatot tartottak, és hittek az evangéliumnak. Megszületett az egyház.


A főpásztor a bérmálkozókhoz fordulva így szólt: „Megfelelően felkészültetek tudásban a szentség felvételére, de a tudás nem elegendő önmagában. Döntést kell hoznotok, hogy Krisztus szerint akartok-e élni. Legyetek szilárdak és kitartóak az imádságban, és maradjatok hűségesek a szentségekkel való élethez. A világunkban ez nem mindig könnyű; ilyenkor különösen is fontos a Szentlélek segítségét kérni. Krisztus szavával és szeretetével tegyétek jobbá a világot! Maradjatok hűségesek a keresztény élethez és küldetéshez!” – kérte az 55 szentséghez járuló fiatalt.

* * *

A szombathelyi székesegyházban több mint százan bérmálkoztak pünkösd ünnepén. Veres András megyéspüspök hitük bátor megvallására biztatta a szentségben részesülőket.


Veres András megyéspüspök szentbeszédében kiemelte: napjainkban is rendkívül fontos, hogy mindenki imádkozzon a saját közösségéért, ahonnan érkezett. „Érezzük, hogy kevés a hitvalló család, kevés a bátor, sokan nem vagy csak kevéssé ismerik Jézus tanítását és azzal is szembesülni kell, hogy kevés papja van az egyháznak” – mondta a főpásztor, majd hozzátette: „Nagyon nagy szükség van ma is a Szentlélek segítségére. Szükség van arra, hogy Isten szent Lelke erőt adjon, bátorságot és hűséget az egyházban való kitartásban és az egyházról szóló tanúságtételben.” A megyéspüspök hangsúlyozta azt is: az egyházat nem tudták legyőzni az elmúlt évezredekben a különböző hatalmak. Ennek oka, hogy Krisztus építette a közösséget, és Isten dolgait lerombolni nem lehet.

* * *

Pápai Lajos megyéspüspök pünkösdvasárnap ünnepi szentmise keretében bérmálta meg a győri Prohászka-iskola diákjait. A szentmisén Németh József iskolaigazgató és Marics István városplébános koncelebráltak.

* * *

Az esztergomi bérmálásról szóló cikkünket itt találják.

Fotó: Miskolci Egyházmegye, Pécsi Egyházmegye, Székesfehérvári Egyházmegye, Szombathelyi Egyházmegye, Ács Tamás (Győri Egyházmegye)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria