Pünkösdista hívekkel találkozott Ferenc pápa Casertában

Kitekintő – 2014. július 29., kedd | 15:37

Július 28-án, hétfőn délelőtt Ferenc pápa visszatért Casertába, hogy találkozzon barátjával, Giovanni Traettino pünkösdista lelkésszel, akit még Buenos Airesben ismert meg – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A találkozón, amelyre a pünkösdista egyház még épülő, „Kiengesztelődés” elnevezésű templomában került sor, mintegy kétszázan vettek részt, főleg pünkösdisták, akik Olaszországon kívül az Egyesült Államokból, Argentínából és más országokból érkeztek.

Giovanni Traettino a következő szavakkal üdvözölte a Szentatyát: „Drága Ferenc pápa, szeretett testvérem, nagyon örülünk látogatásának: nagy és váratlan ajándék ez, amely egész idáig elképzelhetetlen lett volna. Ezt az örömet olvashatja ki a gyermekek és idősek, a fiatalok és a családok szeméből. Nagyon szeretjük önt. Tudnia kell, hogy közülünk, evangéliumiak közül is sokan szeretik személyét, és sokan mindennap imádkozunk önért. Többen közülünk hisszük, hogy a Szentlélek műve volt, hogy önt választották meg Róma püspökévé.” A lelkész szavait a hívek tapsa erősítette meg.

Traettino lelkész, aki június elsején részt vett a pápával való találkozón, amelyet a karizmatikus mozgalmak szerveztek a római Olimpiai Stadionban, megköszönte Ferenc pápa fáradozását, hogy másodszor is felkereste Caserta városát, majd rámutatott: „Olyan emberekkel, mint ön, van remény számunkra, keresztények számára!” Ezt követően a Jézus Krisztuson alapuló Egyház egységéről szólt: „Életünk középpontja az, hogy Jézus jelenlétében élünk. Hitünk személyes találkozás Jézussal.”

Ferenc pápa beszédében a különbözőségekről szólva kiemelte: „A Szentlélek az, aki az Egyházban megteremti a különbözőséget. És ez a különbözőség oly gazdag, oly szép dolog! Ugyanez a Szentlélek azután megteremti az egységet is. Így az Egyház egyetlen a különbözőségben.”

A Szentatya idézte egyik kedves mondását: Különbözőség, amelyet a Szentlélek békít ki, majd így folytatta: „Az egység nem jelent uniformizálást, mert a Szentlélek két dolgot tesz: megteremti a karizmák különbözőségét, majd megteremti a karizmák közötti összhangot. Az ökumenizmus éppen ezt jelenti: arra törekszünk, hogy ez a különbözőség egyre inkább összhanggá váljon a Szentlélek által, és egységgé alakuljon át.”

Ferenc pápa bocsánatot kért a katolikusok nevében azokért a törvényekért, amelyeket a múltban a protestánsok ellen hoztak, és amelyeket katolikusok is támogattak. Ezután válaszolt azoknak, akik csodálkoztak azon, hogy elment meglátogatni a pünkösdistákat. Elmondta: arról van szó, hogy viszonozta Buenos Aires-i látogatásukat. „Valaki csodálkozik azon, hogy a pápa elment az evangéliumiakhoz? De hiszen a testvéreit ment el meglátogatni. Köszönöm nektek, és kérem, imádkozzatok értem, szükségem van rá, hogy ne legyek olyan rossz. Köszönöm!” – zárta beszédét a Szentatya Casertában július 28-án.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria