Püspökök címereit ismertető könyvet mutattak be Szatmárnémetiben

Külhoni – 2015. október 8., csütörtök | 15:26

Október 7-én mutatták be Fazekas Lóránd „Püspökök és címereik a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében” című könyvét Szatmárnémetiben, a püspöki palota aranytermében.

A bemutató elején Schönberger Jenő püspök méltatta a kötetet, megköszönve Fazekas Lóránd munkáját. Úgy fogalmazott: „A történelem elevenedik meg könyve lapjain. Még többet tudhatunk meg az elődökről a címereik alapján, hiszen minden címer üzenetet hordoz.”

A ismertetésben elhangzott, hogy a kötet a címerek magyarázata mellett életrajzi adatokat is tartalmaz, így az olvasó megismerheti a püspökök életútját, eredményeiket, valamint a kort, amiben éltek.

Hársfalvi Ottó általános helynök a könyv szeretetéről beszélt, a nyomtatott sajtó szükségességéről, az olvasás öröméről. Fazekas Lóránddal kapcsolatos emlékeit is felidézte, majd méltatta a kutatómunkát, a hiánypótló kötetet: „Ha ránézünk egy püspöki címerre, akkor lesz igazán érdekes, ha értjük is azt. Érdemes ezt a könyvet hittanórákon, különböző rendezvényeken is bemutatni a fiataloknak, mert részét képezi egyháztörténetünknek. Ha elolvassuk, látjuk, hogy püspökeink nemcsak az egyházért hoztak áldozatokat, hanem a városért is. Én mint az egyházmegye papja, örömmel vettem a kezembe ezt a könyvet.”

Végül a szerző beszélt a könyv megírásának körülményeiről (a levéltári kutatásokról, a püspökök nyughelyeinek felkereséséről) és okáról. Elmondta, az életrajzi munkákban eddig nem szerepeltek a püspöki címerek, ez a terület fehér folt volt.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria