Reinhard Marx bíboros üzenetet küldött Helmut Kohl halálára

Kitekintő – 2017. június 18., vasárnap | 13:32

Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke üzenetben továbbította a német püspökök együttérzését Helmut Kohl német kancellár halála kapcsán.

„A német katolikus egyház nagyon hálás Helmut Kohl keresztény tanúságtételéért. Ha a világon bárhol lábbal tiporták az emberi értékeket, ő mindig elköteleződött ezen értékek védelmében. Akarta és meg is tudta mutatni Európában keresztény meggyőződését” – áll a német püspöki konferencia elnökének, Reinhard Marx bíborosnak az üzenetében, melyet a konferencia tagjai nevében írt Kohl kancellár pénteken bekövetkezett halála kapcsán.

Prioritásai között említhetjük – írja Marx bíboros –, hogy a piacgazdaságon alapuló gazdaságért dolgozott az Egyház társadalmi tanítása alapján. Kohl kancellár rendszeresen részt vett a német Katholikentagon, mely a német katolikus egyház legnagyobb évenkénti társadalmi seregszemléje. Bátran, állhatatosan és előrelátó erővel dolgozott a német egység megteremtésén.

Az európai eszme kancellárja volt ő, aki nagy és döntő szerepet játszott egy határok nélküli Európa létrejöttében. Főszerepet vállalt a maastrichti szerződés megteremtésében. Marx bíboros részvétüzenetében felidézi Kohl kancellár és II. János Pál pápa találkozásait, 1987-ben és 1996-ban, amikor együtt léptek át a branderburgi kapun. A szabadság mindig felelőséggel jár, emlékeztetett akkor a kancellár: „A megélt felelősségnek szüksége van arra, hogy benső egységben legyen saját lelkiismeretével, a felebaráttal és főként az Istennel való kapcsolatában.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: abendzeitung-muenchen.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria