Rekollekciót tartottak a Pécsi Egyházmegye papjai

2018. április 13. péntek 13:22

A hivatásébresztés, hivatásgondozás témájában szerveztek tavaszi rekollekciót a Pécsi Egyházmegye papjai számára április 9-én és 10-én Mohácson.

A kétnapos továbbképzés fókuszában a papi hivatás állt. A hivatásébresztés és hivatásgondozás fogalmait járták körül az egyházmegye papjai: Mit tehetnek azért, hogy újabb (elsősorban papi) hivatások szülessenek, és hogyan lehet a meglévőket őrizni, ápolni, erősíteni?

Kajtár Edvárd április 9-én délelőtt kérdésekkel vezette fel az elmélkedést: Mit tehetnek a papok azokért a fiatalokért, akik hívást éreznek a papi szolgálatra? Hogyan lehet buzdítani a fiatalokat, hogy felismerjék Isten papságra hívó szavát?

Az előadást követően a résztvevők csoportokban fogalmazták meg válaszukat három kérdésre: Mit jelent számukra most a szenteléskor választott papi jelmondat? Hivatásuk kapcsán mit érzékelnek keresztnek, amelyet napról napra fel kell venniük? A nehézségek és küzdelmek ellenére mi az az erőforrás, amelyből megújulhat hivatástudatuk?

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Szent II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa és Ferenc pápa a fiatalokkal kapcsolatos tanításáról beszélt.

Dallos Tamás mohácsi káplán, hivatásreferens kifejezte: a fiatalokkal kapcsolatos tevékenységben kiemelt szerepet szán a plébániákon és a katolikus iskolákban tett látogatásoknak; Sas Norbert ministránsreferenssel együttműködve szeretne lehetőséget biztosítani az érdeklődő fiataloknak, hogy részt vegyenek az esztergomi és a budapesti papi szeminárium nyílt napjain; megszervezi a papnövendékek plébániai szolgálatait és a nyári kispaptábort.

Az április 10-én reggel bemutatott szentmise homíliájában Palánki Ferenc püspök az újjászületésről beszélt. A liturgiát követően pedig folytatta az ifjúságot értintő pápai tanításokról szóló előadását.

Délután az egyházmegyei referensek tartottak megbeszélést a 2020-ban Budapesten tartandó eucharisztikus kongresszus előkészületeiről, továbbá a szentségimádás fontosságáról és a szentségekre való felkészítésről. Ravasz Csaba tolnai plébános – aki a Pécsi Egyházmegyében a NEK-re való felkészülésért felel – ismertette, milyen lépéseket tettek eddig az egyházmegyében. A találkozón Udvardy György megyéspüspök kiemelte, hogy a kongresszus gyümölcse a felkészülés maga is, hiszen az odavezető három év igen gazdag ajándékot adhat a híveknek.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat