Rendalapítóikra emlékeztek a győr-újvárosi szervita nővérek

Megszentelt élet – 2019. február 20., szerda | 9:48

Rendalapító atyáikra emlékeztek a szervita nővérek február 18-án győr-újvárosi rendházuk kápolnájában. Az ünnepi szentmisén megújították fogadalmukat a rend világi tagjai.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A február 18-i búcsúi szentmisére a nővérek kihelyezték a hét szent rendalapító ereklyéit is, így kérve közbenjárásukat a rend egyházi és világi tagjai és mindazok számára, akik a Fájdalmas Szűzanyát tisztelik. A szentmisét Mag Tamás felvidéki lelkipásztor mutatta be Bogisich Ferenc gyémántmisés szervita atyával, a Szervita Világi Rend nemzeti asszisztensével koncelebrálva.

Mag Tamás homíliájában a hivatásról beszélt. Kiemelte, hogy a szerzeteseknek és a papoknak is Krisztus képmásának kell lenniük; erre kell törekedni, de ez kihívás, hogy ne az anyagi javak, hanem Isten legyen előtérben. „Hogy ez a dialógus köztem és Isten között működjön, védenem kell, őriznem kell a Krisztushoz való tartozásomat. Úgy tudom őrizni, hogy figyelek Máriára, aki átélte a gyötrelmeket, a küzdelmeket, és tudja jól, hogy mivel küzd az ember. Máriában a szeretet szolgálata jelenvalóvá válik: hiszem, hogy amit teszek a szerető Isten nevében, az jó.”

Jézus nem azt mondta, hogy add el mindened, és légy hajléktalan. Nem. Amid van, azzal szolgálj – hangsúlyozta a lelkipásztor. – Mert ha szolgálsz, Isten szüntelenül ott lesz az első helyen. Erre kell hogy törekedjünk: szeretni Istent és embertársainkat. Ha szeretem Istent, akkor szeretetből megteszem a másik ember számára azt, amit Isten kér. Ebben áll a szeretet szolgálata.

Ezt ünnepeljük most közösen, hálát adva Mária tanúságáért. A szeretet szolgálata az ő igenje által szüntelenül előttünk van, mert ha elfogadjuk Isten meghívását, nekünk is igennel kell válaszolnunk. Mária milyen szépen és egyszerűen válaszolt az angyalnak: „Íme az Úrnak szolgálóleánya, történjék velem szavaid szerint.” Meg tudom ezt ismételni újból és újból? – zárta e kérdéssel prédikációját Mag Tamás.

A homília után a világi rendi tagok fogadalmának megújítása következett, melyet a szervita himnusz éneklése zárt. A szentmise végén Bogisich Ferenc gyémántmisés áldásban részesítette a megjelent híveket.

A beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható.

Február 17-én emlékezik az Egyház a Fájdalmas Szűzanya tiszteletét ápoló és elmélyítő szervita rend hét alapítójára: Szent Bonfiglióra, Szent Bonagiuntára, Szent Manettóra, Szent Sostegnóra, Szent Amadióra, Szent Uguccionéra és Szent Alessióra. A szerviták, más néven Szűz Mária Szolgái egy klerikus szerzetesrend, férfi- és női ága is van.

A szervita rend alapító atyái valamennyien Firenzében születtek a 12. század végén. Miközben Firenzében 1220 után a császárpárti guelfek és a pápapárti ghibellinek háborúztak, a hét kereskedő 1233-ban belépett a bűnbánó testvérek (fratres de poenitentia) közé, majd megalapították a szerviták rendjét. Valószínűleg Veronai Szent Péter domonkos szerzetes ajánlotta nekik a Szűz Mária Társasága, illetve a Szűz Mária Szolgái nevet, melyet 1245-től említenek oklevelek. Az ágostonos regula szerint éltek, fekete rendi ruhát viseltek. A társulás 1255-ben kapott pápai jóváhagyást. Magyarországon első házukat 1644-ben a Sopron vármegyei Lorettom mellett alapították. 1687-ben Egerben, 1689-ben pedig Pesten nyitottak kolostort.

Forrás: Győr-újvárosi plébánia

Fotó: Horváth Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria