Restaurálták Kolozsváron a 164 éves orgonát

2013. december 8. vasárnap, 08:42

A Szentháromság tiszteletére szentelt kolozsvári piarista templomban megáldották a felújított orgonát.

Az orgonát megáldó szentmisét Kovács Sándor főesperes mutatta be Takó István egyetemi lelkész és Veres Stelian segédlelkész koncelebrálásával. A szentmise végén Potyó István karnagy ismertette a hangszert, majd Kovács Sándor megáldotta a teljesen felújított orgonát, és megköszönte a szászhermányi (Brassó megye) orgonaépítő cég kiváló munkáját. A felújítás Kovács Sándor főesperes-plébános kezdeményezésére és a Szent Mihály plébánia, a Svájci Orgonajavító Alapítvány, valamint a hívek anyagi hozzájárulásának köszönhetően valósulhatott meg. A munkálatok öt hónapig tartottak.

Heinrich Maywald brassói orgonaépítő 1849-ben készítette el a hangszerek ezen kolozsvári „királynőjét” Ruzitska György (1789-1869) tervei alapján. A két manuállal és pedállal rendelkező 19 regiszteres hangszer 164 esztendeig hűen szolgált. Amikor 1849. június 12-én felszentelték, Kolozsvár első pedállal ellátott kétmanuálos orgonája volt, ezen mutatta be Ruzitska György, a konzervatórium akkori igazgatója nemcsak Johann Sebastian Bach remekműveit, hanem saját szerzeményeit is. 

Zárásként a Szent Mihály plébánia Szent Cecília kórusa és kamarazenekara Potyó István karnagy vezetésével (koncertmester Vincze-Dallos Csilla), Erich Türk és Boldizsár Katalin orgonaművészek közreműködésével rövid koncertet adott.

Gyulafehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: egyházzene
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57