Roma holokauszt: több mint száz fiatal indult útnak Budapestről Auschwitzba

Hazai – 2014. július 30., szerda | 17:45

Több mint száz, többségében roma fiatal indult útnak július 30-án reggel Budapestről Lengyelországba a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából tartandó, civilek által szervezett nemzetközi ifjúsági megemlékezésre – közli az MTI.

Az elindulás előtt tartott sajtótájékoztatón Hidvégi-B. Attila programkoordinátor elmondta: Európa húsz országából mintegy ezer cigány fiatal zarándokol Auschwitz-Birkenauba, hogy a holokauszt évfordulója alkalmából fejet hajtson a vészkorszakban „ipari módszerekkel és kegyetlen kínzások közepette meggyilkolt” embertársaik emléke előtt.

A „Dik I na bistar! – Nézd és ne feledd!” jelmondatú megemlékezés tiszteletadás a múlt előtt, a közös jövő érdekében, példát mutatva a jelennek is – fogalmazott.

Herfort Marietta, a megemlékezést szervező Phiren Amenca (Járj velünk!) Nemzetközi Hálózat és a ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat magyarországi koordinátora elmondta: a két szervezet már ötödik alkalommal szervez lengyelországi megemlékezést, de ilyen nagyszabású ifjúsági rendezvény még nem volt. A zarándoklaton olyan középiskolások és felsőoktatási hallgatók vesznek részt, akik hazatérve saját közösségeikben megosztják tapasztalataikat, elmesélik élményeiket, így járulva hozzá a rasszizmus, az antiszemitizmus elleni küzdelemhez – tette hozzá.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány vezetője az emlékezés fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a rasszizmus ma is jelen van a társadalmakban, Európa és a világ számos országában. A gyűlölet ellen közösen, emberként kell küzdenünk – hangoztatta.

Kiemelte azt is, nagyon fontos, hogy zsidók és cigányok együtt emlékezzenek és hajtsanak fejet az áldozatok emléke előtt, egyszerre kimondva: soha többé!

Az emlékezésre indulókat Székely János, a cigánypasztoráció koordinálásával megbízott katolikus püspök köszöntette, majd megáldotta őket.

A jövő hétfőig tartó rendezvénysorozat keretében a fiatalok konferenciákkal, koncertekkel, illetve az egykori birkenaui láger területén lévő emlékműnél koszorúzással emlékeznek az áldozatokra. Krakkóban, nemzetközi konferencia keretében olyan témákat vitatnak meg, mint a holokauszt-emléknapok stratégiája, továbbá jól működő oktatási gyakorlatokat és eszközöket mutatnak be.

A roma holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2-án van. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

Magyar Kurír