A római exorcista szerint Boldog II. János Pál erőteljes közbenjáró

Nézőpont – 2011. május 18., szerda | 16:04

Gabriele Amorth, a Római Egyházmegye 86 éves exorcistája szerint egyre több fiatal kerül sátáni befolyás alá; ugyanakkor különösen hatékonynak találja Boldog II. János Pál közbenjárását a lelkekért való küzdelemben. Amorth atya, aki az elmúlt huszonhat év során több mint hetvenezer exorcizmust végzett, elmondja: a világnak tudnia kell, hogy a Sátán létezik, és mindig a leggyengébb ponton támad. Ismerteti a sátáni befolyás fajtáit, és gyakorlati tanácsot ad a Gonosz elleni küzdelemhez.

Amorth atya, aki az elmúlt huszonhat év során több mint hetvenezer exorcizmust végzett, a CNA-nak elmondta: a világnak tudnia kell, hogy a Sátán létezik. A gonosz lelkek sokan vannak, és kétféle hatalmuk van: közönséges hatalmuk az ember kísértésére, hogy eltávolodjon Istentől, és a pokolra taszíthassák; rendkívüli hatalmuk pedig arra, hogy valakit különleges módon gyötörjenek. Ez utóbbinak négy formája van: a sátáni megszállottság, a sátáni zaklatás (mint pl. Szent Pio atyánál, akit sokszor ütlegelt), a kétségbeesésbe kergető rögeszmék, s végül amikor a Gonosz megszáll egy helyet, állatot vagy akár egy tárgyat.

Gabriele Amorth szerint az ilyen esetek ritkák, de számuk növekszik. Különösen aggasztó a gyakorisága a fiataloknál, akik különféle szektákon, szeánszokon és drogokon keresztül kerülnek sátáni befolyás alá. Nem kell azonban elkeserednünk – mondja. „Ha Jézus Krisztussal és a Szűzanyával tartunk, Isten megígérte, hogy nem enged erőnkön felül megkísérteni.” 

Az exorcista gyakorlati tanácsot is ad a Sátán elleni küzdelemhez: „A kísértéseket elsősorban a bűnre vezető alkalom kerülésével győzhetjük le, mert a Gonosz mindig a leggyengébb ponton támad. Azután pedig: imával. Mi, keresztények előnyben vagyunk, hiszen ott van számunkra Jézus szava, ott vannak a szentségek, ott az ima.”

Amorth atya az exorcizmus során legtöbbször Jézus Krisztus nevét hívja segítségül, de szentek égi közbenjárásáért is gyakran fohászkodik. Elmondása szerint az utóbbi években egyikük – Boldog II. János Pál pápa – különösen hatékony közbenjárónak bizonyult. „Többször megkérdeztem a gonosz lelket, miért fél annyira II. János Páltól. Kétféle választ kaptam, mindkettő elég érdekes. Az egyik: ’mert keresztülhúzta a számításaimat.’ Úgy vélem, ez a kommunizmus bukására vonatkozik. A másik pedig: ’mert annyi fiatalt ragadott ki a kezeim közül.’ – II. János Pál hatására sok fiatal tért meg; sokan talán csak eltávolodtak az egyháztól, de II. János Pál miatt újra gyakorló hívők lettek.”      

„Természetesen a Szűzanya még nála is hatalmasabb közbenjáró. Ó, amikor a Szűzanyát hívja segítségül az ember! Egyszer azt is megkérdeztem a gonosz lélektől, miért fél jobban, ha a Szűzanyát szólítom, mint ha Jézus Krisztust. Azt felelte, azért, mert jobban megalázza, ha egy ember győzi le, mint ha Krisztus.” 

Az élők közbenjárása is fontos – teszi hozzá Amorth atya. Az exorcizmus ima, tehát minden keresztény ember imádkozhat azért, hogy egy lélek vagy egy hely megszabaduljon a Gonosztól. Ehhez három dologra van szükség. Az Úr azt mondta apostolainak: ezt a fajta gonosz lelket nagy hittel, sok imával és sok böjttel lehet kiűzni. Hit, ima és böjt. Elsősorban hit, nagy hit kell hozzá. Jézus sokszor a gyógyításainál sem azt mondja: „meggyógyítottalak”, hanem hogy „a hited gyógyított meg”. Azt akarja, hogy higgyünk benne, erősen, feltétel nélkül higgyünk. Hit nélkül semmit sem tehetünk” – idézi a római exorcistát a CNA.

Magyar Kurír

(mk)