Római ministránszarándoklat: Szocska Ábel és ministránsok a szolgálat görögkatolikus vonásairól

2018. augusztus 4. szombat 18:29

A magyar görögkatolikus ministránsok Róma belvárosában, a Görög Kollégium kápolnájában vettek részt isteni liturgián – tájékoztatott csütörtökön, augusztus 2-án a Vatikáni Rádió stúdiójában Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök.

A magyar görögkatolikus metropóliából mindhárom egyházmegye (Hajdúdorog, Miskolc, Nyíregyháza) egy-egy busznyi ministránssal képviseltette magát a római nemzetközi zarándoklaton; a mintegy 150 magyar görögkatolikus ministráns 12-20 év közötti fiúkat jelent, ugyanis a görögkatolikus ministránsok szolgálata inkább fiúkra korlátozódik.

Ennek hátterében az áll, hogy a híveket a templom szentélyétől elválasztó ikonosztázion, vagyis képállvány mögé csak férfiak és fiúk léphetnek be a keleti egyházak ősi hagyománya szerint.

A fiúk szolgálata főként a tömjénezés, annak előkészítése a sekrestyében, aztán a „ripidion”, a szeráfok, szent angyalok jelenlétét kifejező tárgyak hordozása, továbbá a gyertyák vitele, a víz, a kendő, a meleg víz előkészítése.

A riportban megszólalt két görögkatolikus ministráns fiú: a 17 éves, középiskolás Papp Dávid Nyíregyházáról és a 13 éves Takó Levente Orosról, aki hat-hét éves kora óta ministrál. Elmesélték, hogy a legnagyobb élmény számukra a Ferenc pápával való találkozás volt, valamint az Egyház sokszínűségének és egységének, nyitottságának a megtapasztalása.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-marianosztrai-palos-kolostorrol
Könyv jelent meg a márianosztrai pálos kolostorról

A budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében mutatták be december 17-én a márianosztrai pálos kolostor történetét ismertető, „A fényes kolostor” című kötetet, mely az Ecclesia Szövetkezet gondozásában jelent meg. Az eseményen jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök.

2018. december 18. kedd
ader-janos-adventi-ebeden-fogadta-magyarorszagi-tortenelmi-egyhazak-vezetoit-92892
Áder János adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit

Áder János köztársasági elnök december 18-án, kedden a hagyományoknak megfelelően adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás mondott asztali áldást.

2018. december 18. kedd