Római ministránszarándoklat: Szocska Ábel és ministránsok a szolgálat görögkatolikus vonásairól

2018. augusztus 4. szombat 18:29

A magyar görögkatolikus ministránsok Róma belvárosában, a Görög Kollégium kápolnájában vettek részt isteni liturgián – tájékoztatott csütörtökön, augusztus 2-án a Vatikáni Rádió stúdiójában Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök.

A magyar görögkatolikus metropóliából mindhárom egyházmegye (Hajdúdorog, Miskolc, Nyíregyháza) egy-egy busznyi ministránssal képviseltette magát a római nemzetközi zarándoklaton; a mintegy 150 magyar görögkatolikus ministráns 12-20 év közötti fiúkat jelent, ugyanis a görögkatolikus ministránsok szolgálata inkább fiúkra korlátozódik.

Ennek hátterében az áll, hogy a híveket a templom szentélyétől elválasztó ikonosztázion, vagyis képállvány mögé csak férfiak és fiúk léphetnek be a keleti egyházak ősi hagyománya szerint.

A fiúk szolgálata főként a tömjénezés, annak előkészítése a sekrestyében, aztán a „ripidion”, a szeráfok, szent angyalok jelenlétét kifejező tárgyak hordozása, továbbá a gyertyák vitele, a víz, a kendő, a meleg víz előkészítése.

A riportban megszólalt két görögkatolikus ministráns fiú: a 17 éves, középiskolás Papp Dávid Nyíregyházáról és a 13 éves Takó Levente Orosról, aki hat-hét éves kora óta ministrál. Elmesélték, hogy a legnagyobb élmény számukra a Ferenc pápával való találkozás volt, valamint az Egyház sokszínűségének és egységének, nyitottságának a megtapasztalása.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
remenyunk-oka-isten-igazmondo-es-huseges-udvardy-gyorgy-kalocsai-szekesegyhaz-bucsujan
Reményünk oka: Isten igazmondó és hűséges – Udvardy György a kalocsai székesegyház búcsúján

Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke főcelebrálásával mutattak be ünnepi, búcsúi szentmisét augusztus 15-én a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

2018. augusztus 16. csütörtök
ferenc-papa-isten-teljes-embert-akarja-megmenteni
Ferenc pápa: Isten a teljes embert akarja megmenteni

Nagyboldogasszony főünnepén délben Ferenc pápa a vatikáni Apostoli Palotában található dolgozószobájának ablakából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel és zarándokokkal.

2018. augusztus 16. csütörtök